Vlaams Belang, sp.a en rechteroever vieren allemaal 1 mei in Ninove: “Voldoende politie, maar we verwachten geen incidenten”

Een beeld van de Belleman- of 1 meifeesten vorig jaar op de rechteroever.
Claudia Van den Houte Een beeld van de Belleman- of 1 meifeesten vorig jaar op de rechteroever.
Een nationale 1 mei-manifestatie van Vlaams Belang, verschillende 1 mei-festiviteiten door sp.a Ninove en de 1 mei-feesten op de rechteroever: er is woensdag voor elk wat wils in Ninove op de Dag van de Arbeid. Door de verschillende evenementen zal een verhoogde politieaanwezigheid zijn, maar de politie verwacht geen incidenten.

Vlaams Belang houdt woensdag een nationale 1 mei-manifestatie op het Twijndersplein in Ninove. De 1 mei-viering met animatie, springkastelen en drankstanden start om 13 uur. Om 14 uur zijn er toespraken van Ninovieter Guy D’haeseleer, lijsttrekker voor het Vlaams Parlement voor Oost-Vlaanderen, van Dries Van Langenhove, lijsttrekker voor de Kamer voor Vlaams-Brabant, en van partijvoorzitter Tom Van Grieken.

De socialisten in Ninove zien de Vlaams Belang-manifestatie niet graag gebeuren, want zij organiseren al jaar en dag verschillende festiviteiten voor 1 mei in de stad. Zo is er dinsdag, aan de vooravond van 1 mei, opnieuw ‘Sossenrock’ in de Rode Kruisstraat vanaf 18 uur. Op woensdag houden ze dan onder meer een 1 mei-koers die om 14 uur voor de Nieuwelingen en om 16 uur voor de Junioren start in de Geraardsbergsestraat.

1 mei vieren kan in Ninove ook zonder politieke inslag. De Belleman- of 1 mei-feesten op de rechteroever zijn intussen ook al jaren een traditie. De hele dag lang zijn er verschillende activiteiten langs de Denderkaai, zoals een rommelmarkt, een braderij, een oldtimertreffen, een barbecue en optredens.

Extra politie aanwezig

De Ninoofse politie is waakzaam en zal extra aanwezig zijn op straat op 1 mei, maar ze verwacht geen problemen. “We voorzien een voldoende ruime ordedienst”, zegt korpschef Philippe De Cock. “We zetten onze eigen mensen in en hebben geen externe versterking gevraagd, want we verwachten geen incidenten. We hebben er wel voor gezorgd dat we op korte termijn een beroep kunnen doen op versterking, voor het geval er toch problemen zouden ontstaan. We zijn met voldoende mensen om de drie evenementen los van elkaar te kunnen beheersen.”

“In tegenstelling tot bij de ‘Mars voor de Democratie’ op 3 januari (toen de Ninoofse politie onder meer bijstand kreeg van de federale politie, red.) verwachten we vooral deelnemers uit de omstreken en niet uit heel het land. We verwachten voor de manifestatie van Vlaams Belang een opkomst van tussen de 200 en de 500 aanwezigen. Voor de andere evenementen verwachten we eenzelfde opkomst als de voorbije jaren. We gaan ervan uit dat alles vreedzaam zal verlopen”, aldus De Cock.

De organisatoren van de 1-meifeesten op de rechteroever komende woensdag.
Claudia Van den Houte De organisatoren van de 1-meifeesten op de rechteroever komende woensdag.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.