Vermiste papegaai teruggevonden op 32 km van huis

BAASJES NA ZOEKTOCHT VAN 10 MAANDEN HERENIGD MET CHIPIE

Virginia en Danny zijn dolgelukkig dat Chipie eindelijk weer thuis is.
Foto CVHN Virginia en Danny zijn dolgelukkig dat Chipie eindelijk weer thuis is.
Danny De Neve en vooral zijn vrouw Virginia Queipo Garcia zijn dolgelukkig nu hun papegaai Chipie terug thuis is. Chipie ontsnapte ruim tien maanden geleden op de vijfde huwelijksverjaardag van het koppel. Het beestje werd teruggevonden in Gent, in vogelvlucht 32 km verderop.

Papegaai Chipie, een dubbele geelkop amazone van anderhalf jaar oud, verdween op 14 september, nota bene de vijfde huwelijksverjaardag van Danny (55) en Virginia (38). "Wat normaal een mooie dag had moeten zijn, is helemaal anders uitgedraaid", zegt Virginia. "Chipie zat op het terras toen ze plotseling verdween", gaat Danny verder. "Zoals vaak wordt gedaan bij tamme papegaaien, lieten ook wij de pluimen van Chipie knippen, zodat ze normaal niet weg kon vliegen. Ze moeten op korte tijd enorm zijn gegroeid, want plots was Chipie weg."

Elke dag foto's op Facebook

Virginia startte onmiddellijk een grote zoektocht, die zo'n tien maanden lang duurde. "Ik ben bijna elke dag foto's en berichten op Facebook blijven delen, tot zelfs in Facebookgroepen uit Frankrijk, Duitsland en Nederland. Ik heb heel de buurt voortdurend afgezocht en heb flyers uitgedeeld in de omgeving en bij de handelaars. Ik heb de hoop nooit opgegeven", zegt Virginia. Dat beaamt ook echtgenoot Danny: "Ze is er altijd in blijven geloven. Ze heeft ervoor gebeden en kaarsen doen branden en kijk: de aanhouder wint." Chipie bleek na tien maanden 32 kilometer verder, in Gent, te zijn beland.


Danny en Virginia vonden hem terug via Facebook. "Via een vriendin van mijn dochter die met hem bevriend is op Facebook, kwamen we te weten dat een man uit Gent een papegaai had gevonden. Chipie is geringd, dus we konden bewijzen dat het onze papegaai is, maar zowel de man die hem gevonden had als wijzelf wisten al eerder dat het om Chipie ging door filmpjes uit te wisselen. Op die filmpjes is te horen hoe hij telkens hetzelfde deuntje zingt en dezelfde woorden - bijvoorbeeld 'Chipie' en 'pas op hé!' - spreekt. We mochten hem de volgende dag (gisteren, red.) al gaan halen. Mijn vrouw heeft die nacht niet geslapen en heeft de uren zitten aftellen. Nu Chipie terug is, is ze de gelukkigste vrouw", vertelt Danny.

In shock

"Ze was in shock toen Chipie verdween. Ze is een enorme dierenvriend. Behalve Chipie hebben we nog twee katten, vier honden en een konijn. We hebben ook nog twee andere papegaaien, twee kaketoes. Oorspronkelijk hadden we er slechts één, maar toen Chipie ontsnapte, treurde onze kaketoe zo hard dat we er een tweede hebben gekocht. Nu hebben we dus drie papegaaien."


Intussen wijkt Virginia geen milimeter van Chipie. "Het is moeilijk in woorden te beschrijven hoe ik me voel. Het is echt een mirakel", lacht Virginia.