Toeristisch centrum vindt onderdak in hospitaalkapel

DOSSIER BELANDT NA RUIM TIEN JAAR IN STROOMVERSNELLING

In de hospitaalkapel in de Burchtstraat komt een toeristisch centrum.
Foto Claudia Van den Houte In de hospitaalkapel in de Burchtstraat komt een toeristisch centrum.
Er komt dan toch een toeristisch centrum in Ninove. Op 11 maart zal de hospitaalkapel in de Burchtstraat officieel worden geopend als nieuw toeristisch centrum. De kapel werd intussen al ontwijd en er komt een speciale constructie die de kapel binnenin een mooie uitstraling zal geven.

De stad plant al zo'n tien jaar een nieuw toeristisch centrum in Ninove. Momenteel is de toeristische dienst gehuisvest in een te klein lokaal in het stadhuis. De oorspronkelijke plannen voor een hoogstaand toeristisch belevings- en ontmoetingscentrum aan de Dender nabij het stadspark moesten na jaren uiteindelijk weer opgeborgen worden omdat de verhoopte subsidies uitbleven. Begin dit jaar werd de hospitaalkapel als mogelijke locatie geopperd. Die locatie bleek echter niet evident te zijn omdat de barokke kapel uit 1763 beschermd is en een restauratie jaren op zich zou laten wachten. Bovendien moest de kapel ook nog ontwijd worden. De laatste maanden kwam alles in een stroomversnelling terecht.


"Op zaterdag 11 maart zal de hospitaalkapel officieel worden geopend voor genodigden als toeristisch centrum", vertelt schepen van Toerisme Alain Triest (Open Vld). "Een dag later, op zondag 12 maart, is er dan een opendeurdag voor het publiek. Het is die dag ook Kevertreffen, waardoor er sowieso veel volk is in het centrum."

Beschermd monument

De kapel wordt intussen klaargemaakt voor de grote opening. "Omdat het een beschermd monument is, mogen we geen echte aanpassingen doen, alleen enkele kleine aanpassingen die de structuur van de kapel niet beschadigen. We hebben een concept uitgedacht, een losstaande constructie, die de kapel binnenin aantrekkelijker zal maken. De vuile muren van de kapel zullen verstopt worden achter foto's van de stad. We mochten de muren wel schilderen, maar dat zou een hele procedure zijn geweest die veel tijd in beslag zou genomen hebben, en bovendien zal de kapel toch nog gerestaureerd worden, al kan dat nog jaren duren." De kapel is intussen al ontwijd. "De ontwijding zou ook een hele tijd in beslag nemen, maar dankzij de inzet van de pastoor en de zusters, die zeer constructief hebben meegewerkt, is dat vrij snel gegaan. De kapel moet een echt toeristisch informatiecentrum worden. Ze is goed gelegen tussen de Dender en het stadscentrum en zal veel toegankelijker zijn dan het huidige toeristisch kantoor. Ze heeft heel wat troeven die we volop zullen uitspelen. Door de Dender krijgen we bijvoorbeeld heel wat wandelaars en fietsers die Ninove passeren. Met dit toeristisch centrum zullen we proberen om hen ook naar de stad zelf te lokken. Dat is ook goed voor onze handelaars: hoe meer volk, hoe meer klanten voor hen." Maar vooral bij de toeristische dienst klinkt tevredenheid: "Nu kunnen we Ninove toeristisch op de kaart zetten en het toerisme in relatie tot de Dender nog veel meer uitbouwen", zegt toerismeconsulent Danny De Saedeleer.