Stadscentrum wordt maandenlang ondergedompeld in poëzie

Op domein Groenenberg in Sint-Pieters-Leeuw konden er vorig jaar al schilderijen van Pieter Bruegel bewonderd worden naast poëzie van wel veertig dichters. Ninove recupereert een groot deel van dit poëzieparcours.
rv/Agentschap Natuur en Bos Op domein Groenenberg in Sint-Pieters-Leeuw konden er vorig jaar al schilderijen van Pieter Bruegel bewonderd worden naast poëzie van wel veertig dichters. Ninove recupereert een groot deel van dit poëzieparcours.
In het Ninoofse stadscentrum staat vanaf zaterdag 14 maart poëzie centraal.

Op die dag worden er twee poëzieroutes ingewandeld. De eerste draait rond Pieter Bruegel. Op acht locaties in het centrum van Ninove vind je telkens een grote reproductie van een bekend schilderij van Bruegel, zoals ‘Boerenbruiloft’, ‘De kindermoord’ of ‘De parabel van de blinden’. Bij elk schilderij horen vier gedichten, van dichters zoals Maud Vanhauwaert, Lies Van Gasse, Paul Demets, Bernard Dewulf, Eva Gerlach, Miriam Van hee, Stefan Hertmans en Stijn Vranken. De gedichten werden verzameld door de Roosdaalse dichter Ivo van Strijtem naar aanleiding van de 450ste sterfdag van Bruegel vorig jaar. Het poëzieparcours was vorig jaar ook al te zien in domein Groenenberg in Gaasbeek. In Ninove is het nog tot eind september te bezoeken.

Voor het andere poëzieparcours selecteerde de Ninoofs-Gentse schrijver Roel Richelieu Van Londersele dertig gedichten van zowel gevestigde dichters als jong talent. De dertig gedichten worden van 14 maart tot 20 juni getoond in evenveel etalages van winkels en huizen in het centrum van de stad.

Beide poëzieroutes worden zaterdag vanaf 15 uur ingewandeld, met start aan het oud-stadhuis op het Oudstrijdersplein. Bijna alle dichters van de gedichten die Roel Richelieu Van Londersele selecteerde, komen naar Ninove en zullen langs alle etalages wandelen. Bij elke etalage leest de dichter zijn/haar gedicht voor. Vanaf 17 uur lezen tien dichters nog gedichten voor in de bib.