Recherche ontmaskert jongerenbende uit Ninove

KOPSTUKKEN WERDEN VOORGELEID VOOR ONDERZOEKSRECHTER

Begin dit jaar zorgden jongeren voor problemen aan de stationsbuurten.
Jules Lateste Begin dit jaar zorgden jongeren voor problemen aan de stationsbuurten.
De jongeren die in januari dit jaar betrokken raakten bij een zware vechtpartij aan het station van Ninove zijn gevat. Een grondig onderzoek van de lokale recherche van Ninove is toe te schrijven aan de arrestaties van de tieners. Volgens de politie gaat het om een jongerenbende die naast de vechtpartij aan het station ook inbraken, diefstallen, afpersing en andere vechtpartijen op haar conto heeft staan.

Hallucinante beelden waren het. Met stokken, ijzeren staven en boksijzers gingen jongeren elkaar op 12 januari te lijf aan de fietsenstalling van het station van Ninove. De slachtoffers van de jongerenbende werden neergeknuppeld, geschopt en geslagen.

Zware verwondingen

De opgelopen verwondingen zijn niet min. "We spreken over afgebroken tanden, gebroken neuzen, hersenschuddingen, rugletsels en een opengereten kaak", klonk het bij de zus van een van de slachtoffers. "Mijn broer mocht dezelfde avond het ziekenhuis verlaten, maar moest een week thuisblijven". Meteen na de feiten dienden de slachtoffers klacht in bij de politie. Diezelfde avond nog verspreidden de agressors een video-opname van het gevecht. Als bedreiging zo bleek, want de video was een 'uitnodiging' tot een tweede vechtpartij, maar dan aan het station van Appelterre. De politie greep meteen in en kon die vechtpartij verijdelen.

Inbraken

Het buitensporig geweld aan het station is niet het enige wat de jongerenbende op haar conto heeft staan. Uit onderzoek van de recherche blijkt dat dezelfde verdachten ook aan drie inbraken in een stedelijke basisschool in Nederhasselt kunnen gelinkt worden. Daar werd in de nacht van 3 op 4 juli, de nacht van 4 op 5 juli en de nacht van 5 op 6 juli ingebroken. De daders gooiden er een ruit aan diggelen en gingen aan de haal met zes iPads.


De waslijst aan correctionele inbreuken van de verdachten is daarmee nog niet ten einde. De tieners werden ook gekoppeld aan een reeks feiten van slagen en verwondingen, diefstallen en afpersing in de regio van Ninove, Denderleeuw en Geraardsbergen. Of dezelfde groep jongeren ook voor de inbraken op stedelijke basisschool De Lettertuin, de basisschool van het Sint-Aloysiuscollege en een mislukte inbraakpoging op het Atheneum verantwoordelijk zijn, wordt niet bevestigd.

Kopstukken gearresteerd

De kopstukken van de jongerenbende, allen tieners uit Ninove, werden intussen gearresteerd en voorgeleid bij de onderzoeksrechter van Dendermonde.


Die besloot om enkelen van hen in een instelling te plaatsen. Anderen werden onder zeer strenge voorwaarden vrijgelaten. Hoeveel jongeren er exact werden opgepakt, wil de politie niet kwijt. "Aangezien het om minderjarigen gaat, kunnen we geen verdere informatie verstrekken. Op deze manier willen we wel duidelijk maken dat het plegen van diefstallen en gevallen van afpersing in Ninove niet worden getolereerd", klinkt het bij de politie.