Pop-upwinkel voor startende ondernemers

Na centrummanager nieuwe maatregel om handelskern meer te doen bloeien

De eerste start-upstore komt in het leegstaand pand van de vroegere schoenenwinkel Carina.
Claudia Van den Houte De eerste start-upstore komt in het leegstaand pand van de vroegere schoenenwinkel Carina.
De stad Ninove gaat pop-upwinkels verhuren aan startende ondernemers. Het is een nieuwe maatregel om de leegstand tegen te gaan en de handelskern te versterken, na onder meer het aanstellen van een centrummanager. De eerste 'start-upwinkel' moet nog dit jaar van start gaan.

Het Ninoofse stadsbestuur werkt al langer aan maatregelen om de groeiende leegstand in het stadscentrum tegen te gaan en de handelskern weer meer te doen bloeien. Zo werd er onder meer al een taks ingevoerd op leegstaande panden en werd er een centrummanager aangesteld. Op de jongste gemeenteraad werd een voorstel goedgekeurd voor een start-upwinkel. Dat is een pop-upwinkel voor startende ondernemers. "Officieel heet het een incubatiecentrum", vertelt schepen van Lokale Economie Alain Triest (Open Vld). "De stad zal een leegstaand winkelpand in het centrum huren en het pand onderverhuren aan startende ondernemers. We zoeken jonge mensen die schitterende ideeën hebben, maar die niet durven omzetten in de praktijk door de hoge huurprijzen. De huurprijs van de pop-upwinkel zal slechts 450 euro per maand bedragen, inclusief kosten voor water, gas en elektriciteit, kabel, internet en alle andere voorzieningen. Daarvoor krijg je een winkelruimte en twee etalages."

De start-upwinkel komt op het gelijkvloers van het leegstaand pand van de voormalige schoenenwinkel Carina aan het Oudstrijdersplein. "De oppervlakte meet 122 vierkante meter", zegt Triest. "Dat is niet supergroot, maar het is ruim genoeg om een zaak te starten." Startende ondernemers kunnen het pand voor maximaal een jaar huren. "Als de zaak rendabel blijkt te zijn, is het de bedoeling dat de ondernemer daarna uitkijkt naar de reguliere markt voor een winkelpand. Het doel van de start-upwinkel is dat de jonge ondernemer zijn winkelconcept kan uitproberen met minder zware financiële inspanningen. Zo komt hij niet in de schulden terecht door een superzware investering te doen."

Ook verder in de straat staan er panden leeg.
Claudia Van den Houte Ook verder in de straat staan er panden leeg.

Triest hoopt in de toekomst nog meer start-upwinkels te kunnen aanbieden. "Het is de bedoeling om er drie op te richten. We willen ook een coach aanwerven om de jonge starters te begeleiden en te helpen in het uitbaten van hun winkel. In oktober zullen we de vraag richten naar het publiek om te zien wie interesse heeft om de eerste start-upwinkel te huren. De ondernemers zullen aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Op 1 december zal de winkel voor het eerst openen", aldus Triest.

Diether Nachtergaele van de gelijknamige juwelierszaak naast het pand en voorzitter Verenigde Handelaars Ninove, vindt het alvast geen slecht idee. "Ik weet dat er vraag was naar pop-upwinkels. Er zijn mensen die in Ninove een zaak willen starten, maar soms twijfelen of Ninove de juiste stad is. De huurprijzen zijn bovendien hoog in het winkelcentrum. Ze vragen zich af of hun concept wel rendabel genoeg zal zijn om te overleven. Een pop-upwinkel is de ideale kans om dat uit te testen", zegt Nachtergaele.

De eerste start-upstore komt in het leegstaand pand van de vroegere schoenenwinkel Carina.
Claudia Van den Houte De eerste start-upstore komt in het leegstaand pand van de vroegere schoenenwinkel Carina.
Eén van de leegstaande panden in de Beverstraat - in het verlengde van het Oudstrijdersplein.
Claudia Van den Houte Eén van de leegstaande panden in de Beverstraat - in het verlengde van het Oudstrijdersplein.
Nog een leegstaand pand in de Beverstraat, nabij de Lavendelstraat.
Claudia Van den Houte Nog een leegstaand pand in de Beverstraat, nabij de Lavendelstraat.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.