Politie neemt showwagens in beslag

TWEE VOERTUIGEN AAN DE KANT OP VERDENKING VAN MOTORTUNING

Sebastien De Munter en Siegerd Costens bij de Nissan GT-R die al een jaar niet meer op de openbare weg mag.
Mozkito Sebastien De Munter en Siegerd Costens bij de Nissan GT-R die al een jaar niet meer op de openbare weg mag.
Eigenaars van opgedreven, uitgebouwde of sportieve voertuigen kijken maar beter uit in Ninove. Samen met het parket probeert de lokale politie de wagens uit het verkeer te halen. Twee bestuurders werden al de dupe. "Na al dat geld dat ik er heb ingestoken staat hij nu al een jaar aan de kant", zucht Siegerd Costens.

Siegerd Costens (24) uit Ninove kocht vier jaar geleden een Nissan Skyline GT-R in Engeland voor 32.000 euro. Van het 280 pk zware model zijn er maar tachtig gemaakt. "Ik heb er dan nog eens zeker tienduizend euro extra ingestoken voor aanpassingen", zegt Siegerd. "Alleen al het reviseren van de motor kostte mij 9.000 euro."


Een jongensdroom die uitkwam maar aan die droom kwam begin 2014 abrupt een einde. "Ik werd aan de kant gezet voor een niet-legitieme nummerplaat in het centrum van Ninove", zegt hij. "Bij het nakijken van de papieren vroegen ze zich af of het verzekerde vermogen wel klopte. Na wat bellen moest ik met de wagen naar het commissariaat en daar kreeg ik te horen dat de wagen in beslag werd genomen op verdenking van motortuning."

De Renault Mégane RS van Sebastien De Munter die vorige maand in beslag werd genomen.
Mozkito De Renault Mégane RS van Sebastien De Munter die vorige maand in beslag werd genomen.

Met de fiets naar werk

Na drie maanden mocht Siegerd zijn bolide met een takelwagen thuis stationeren. "Ik ben vijf maanden met de fiets naar mijn werk moeten gaan en heb mij intussen al een nieuwe wagen gekocht", zucht hij. "Het spelletje blijft maar duren." Siegerd wil per se met zijn trots terug de baan op gaan. "Maar ze houden alles tegen", klinkt het. "Ze hebben mijn verzekering al eens stopgezet. Ik heb uiteindelijk een verzekering afgesloten voor minstens het dubbele van het aantal pk's op papier, omdat de procureur daarvan uitgaat, maar dat was ook niet voldoende. De procureur wil dat hij in oorspronkelijke staat wordt hersteld en dat ik bewijs dat het vermogen niet verhoogd werd. Dat kan alleen met een testbank maar in België is er geen enkele geijkte testbank, dus moet ik op eigen risico en kosten de wagen in Frankrijk krijgen. Ze reiken mij gewoon geen oplossing aan en nu is al maanden geleden dat ik er nog iets van gehoord heb. De wagen is zelfs twee keur gekeurd, waaronder één keer voor verkoop, wat nog strenger is. Daar maken ze geen probleem van de aanpassingen, maar het parket zegt dat bepaalde zaken niet mogen. Hoe zit het dan?"

Motortuning

Sebastien De Munter (26) uit Herne staat vermoedelijk hetzelfde te wachten. Hij kocht twee maanden geleden een Renault Mégane RS, met origineel 265 pk en van dat type zijn er maar 500 gemaakt. "Ik heb er 22.500 euro voor betaald en nu staat hij stof te vangen aan het commissariaat", zegt hij. "Hij werd vorige maand ook in Ninove in beslag genomen, in eerste instantie voor niet-verzekering, maar ook op verdenking van motortuning, maar ik heb hem zo gekocht. Ik werk in Ninove en moet nu regelen met mijn ouders dat ik hun wagen kan gebruiken." Een verkeersdeskundige heeft ook beide wagens al nagekeken en de verzekering op de Mégane RS werd ook al stopgezet op vraag van het parket.


"We hebben inderdaad aandacht voor opgedreven voertuigen, zowel voor bromfietsen als motorfietsen en personenwagens", zegt Caroline Jonckers van het parket Oost-Vlaanderen. "Beide voertuigen maken elk apart deel uit van een onderzoek en er zijn ernstige aanwijzingen dat het om opgedreven voertuigen gaat. Beide dossiers worden met de nodige grondigheid en objectiviteit behandeld."


Verschillende bestuurders kregen de afgelopen maanden ook al een brief in de bus met de vraag om hun wagen te gaan tonen op het commissariaat om na te gaan of de wagens aan de technische eisen en regels voldoen.