Patrick Carael stapt met 'Samen' in politiek

BEKENDE CARNAVALIST WIL ZIJN ONAFHANKELIJKHEID BEHOUDEN

Patrick Carael bij Dingsken, het monument voor overleden carnavalisten aan De Koepoort, dat hij mee oprichtte.
Foto Claudia Van den Houte Patrick Carael bij Dingsken, het monument voor overleden carnavalisten aan De Koepoort, dat hij mee oprichtte.
Patrick Carael (51), ex-prins carnaval en medeoprichter van de Prinsencaemere, stapt in de politiek. Hij zal volgend jaar op de lijst staan van 'Samen', het kartel van CD&V, sp.a en Groen. Carael stapt als 'onafhankelijke' mee in het project. "Op die manier hoef ik geen kleur te bekennen", aldus Carael. "Als onafhankelijke kan ik eender welk standpunt innemen dat ten goede komt van onze stad."

Patrick Carael is wel gekend in Ninove. Hij was prins carnaval in 1988, is medeoprichter en lid van de Prinsencaemere, kanselier in de Orde van het Wortelmanneken en lid van het carnavalscomité. Op professioneel vlak is hij medezaakvoerder van Garage Central in Ninove, samen met zijn broers Pascal - voorzitter van de Karnavalraad vzw - en Chris - voorzitter van carnavalsgroep De Zjielen. Nu zet hij zijn eerste stappen in de politiek door zich aan te sluiten bij het project 'Samen', de nieuwe politieke beweging van CD&V, sp.a en Groen die openstaat voor alle geëngageerde Ninovieters.

Onafhankelijk

"Ik stap als onafhankelijke mee in het Samen-project omdat de beweging los staat van partijpolitieke standpunten en zich zal focussen op wat er goed is voor de Ninovieters", vertelt Carael. "Er zijn veel zaken die niet goed of traag lopen omdat politieke partijen elkaar tegenwerken. Hoe vaak gebeurt het niet dat goede ideeën het niet halen omwille van partijpolitieke belangen? De gemeenteraad is tegenwoordig een circus. Het belang van de Ninovieter primeert niet langer. Met Samen is het de bedoeling om het partijpolitieke te overstijgen, zodat er geen tijd en geld verloren gaat en we sneller en goedkoper tot constructieve maatregelen komen voor een beter Ninove. Als onafhankelijke kan ik eender welk standpunt innemen en hoef ik geen kleur te bekennen. Dat ligt als commerçant immers gevoelig. Zonder 'Samen' zou ik niet in de politiek zijn gestapt."

Grote speler

'Samen' belooft alvast een grote speler te worden voor de verkiezingen van volgend jaar. Op basis van de verkiezingsresultaten van CD&V en sp.a-Groen tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen, zou de nieuwe politieke beweging liefst tien zetels halen. Daarmee zou ze groter zijn dan de grootste partij, Forza Ninove van Vlaams Belanger Guy D'haeseleer, die negen zetels haalde. Ook Open Vld heeft nu negen zetels, maar haalde iets minder stemmen dan Forza, een verschil van slechts twee procent. De kans bestaat dus dat Samen bij de volgende verkiezingen de grootste politieke fractie wordt in Ninove.

Ander kiespubliek

"We hebben een ander kiespubliek dan Forza, maar we merken dat mensen zich afkeren van de politiek en het wel interessant vinden dat we met een beweging komen die los staat van de politieke partijen. Misschien kunnen we dus wel mensen overtuigen die niet meer in de politiek geloven", aldus Carael. "Als ondernemer wil ik mee opkomen voor een op alle vlakken efficiënt en toegankelijk Ninove. Onder meer mobiliteit vind ik een belangrijk thema. Het parkeerbeleid naar zelfstandigen toe wordt wat verwaarloosd. Er zijn ook oplossingen nodig voor het steeds drukker wordende verkeer."