Omloop herstelt oude Ronde in ere

ORGANISATIE STELT NIEUW PARCOURS VAN WIELERKLASSIEKER VOOR

Nick Nuyens kwam tijdens de Ronde Van Vlaanderen in 2011 als eerste over de streep in Meerbeke.
PHOTOPRESS.BE Nick Nuyens kwam tijdens de Ronde Van Vlaanderen in 2011 als eerste over de streep in Meerbeke.
De laatste 60 kilometer van Omloop Het Nieuwblad, die voortaan in Meerbeke aankomt, zal identiek zijn aan de oude finale van de Ronde van Vlaanderen. Het nieuwe parcours van de Omloop werd door de stad Ninove en Flanders Classics voorgesteld in het toeristische bezoekerscentrum in de Hospitaalkapel.

Het nieuwe parcours telt dertien hellingen en acht kasseistroken, waaronder ook de Muur van Geraardsbergen, die op 15,8 kilometer van de aankomst scherprechter wordt. Rond ongeveer vier uur 's namiddags rijden de renners Geraardsbergen binnen via de Oudenaardsestraat (N493) in Zarlardinge en Goederdinge om zo verder via de Grotestraat, Brugstraat, Markt, Vesten en Oudebergstraat de Muur en de Kapelmuur te beklimmen.


De volgende helling is de Bosberg, vanwaar het via de heirbaan in Galmaarden, de Meidries in Waarbeke en de Diefhoek, Overraad, Dorp en Nieuwenhovestraat naar Ninove gaat. Het peloton rijdt Ninove binnen via de Krepelstraat in Denderwindeke om verder te gaan richting Edingsesteenweg in Meerbeke, naar de Brusselsesteenweg om te eindigen op de Halsesteenweg. De laatste 60 kilometer van het parcours zijn identiek aan de oude finale van de Ronde van Vlaanderen, met aankomst in Meerbeke.

Het nieuwe parcours van Omloop Het Nieuwsblad zal de oude finale van de Ronde van Vlaanderen volgen, met Meerbeke als aankomstplaats.
Het nieuwe parcours van Omloop Het Nieuwsblad zal de oude finale van de Ronde van Vlaanderen volgen, met Meerbeke als aankomstplaats.

Positieve reacties

De stad, die de aankomst van de Omloop tegen jaarlijks 200.000 euro voor de volgende vijf jaar naar Ninove haalt, is zeer tevreden met het parcours. "We omarmen deze wielerwedstrijd die nostalgie terugbrengt naar onze stad", vertelt burgemeester Tania De Jonge (Open Vld). "Het verlies van de Ronde was het grootste sportieve verdriet die Ninove heeft moeten doorstaan. We hebben altijd getracht om opnieuw een klepper van formaat naar onze stad te halen. We zijn dan ook zeer blij, want deze wedstrijd is niet alleen op sportief, maar ook op economisch vlak een meerwaarde. We krijgen heel wat positieve reacties: niet alleen van inwoners, maar ook heel wat wielrenners kijken uit naar de oude aankomst van de Ronde", aldus De Jonge.


Dat bevestigt ook Wouter Vandenhaute, ceo van Flanders Classics: "Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert: iedereen die de oude Ronde heeft meegemaakt, vindt het fantastisch", zegt Vandenhaute.

Volksfeest

Ook koersdirecteur Peter Van Petegem, die als wielrenner in 1999 en 2003 zelf zegevierde in de Ronde van Vlaanderen, en er ook bij was toen het parcours werd voorgesteld in het toeristisch bezoekerscentrum in de Hospitaalkapel in Ninove, was vol lof. "De finale met de Muur en de Bosberg en de aankomst in Ninove spreekt bij iedereen tot de verbeelding. De nieuwe generatie renners, die nooit op het oude parcours van de Ronde hebben gereden, staan te popelen voor deze finale", aldus van Petegem.


Wouter Vandenhaute loofde ook het vroegere Aankomstcomité van de Ronde van Vlaanderen met Willy Verlé en Geo De Cleer, dat later haar naam veranderde naar Flanders Cycling Events en nu het 'Omloop finish team' heet. "Jullie waren ontgoocheld toen de Ronde uit Ninove werd weggehaald, maar jullie zijn daar fantastisch mee omgegaan. Jullie zijn onmiddellijk een na-Tourcriterium beginnen te organiseren en jullie zijn altijd contact blijven houden met ons. Wat mij het meest is bijgebleven, is de wielerliefde in deze streek", besluit Vandenhaute.


De stad belooft er op zaterdag 24 februari een waar volksfeest van te maken. "Het zal veel volk met zich meebrengen. We zijn ervan overtuigd dat we Ninove hiermee terug op de wielerkaart zetten", aldus schepen van Sport Marc Torrekens (Open Vld).