Nooit meer Déjà Vu-ervaring?

SLOOP DREIGT VOOR OMSTREDEN CAFÉ AAN STATIONSBUURT

De bekendmaking van de aanvraag voor een sloopvergunning hangt aan het raam van café Déja Vu.
Foto Claudia Van den Houte De bekendmaking van de aanvraag voor een sloopvergunning hangt aan het raam van café Déja Vu.
Het veelbesproken café 'Déja Vu' in de stationsstraat wordt vermoedelijk afgebroken. De eigenaar heeft een sloopvergunning aangevraagd voor het pand. De uitbater beweert dat er maar een deel van het gebouw wordt gesloopt, en dat het vernieuwde café terug open zal gaan, maar de eigenaar bevestigt dat het de bedoeling is om in de toekomst heel het pand te slopen. De buurtbewoners reageren tevreden.

Café Déja Vu moest in juni de deuren sluiten na klachten rond overlast. De uitbater investeerde naar eigen zeggen fors in het geluidsdicht maken van het café. Dat mocht in principe een maand nadien alweer opengaan, maar de heropening van het café onder de nieuwe naam 'Club 66' werd uitgesteld omdat er eerst een nieuwe controle moest gebeuren door de brandweer en het gebouw aan alle brandveiligheidsnormen moest voldoen vooraleer het terug mocht opengaan. Volgens burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) werd hiervoor echter geen nieuwe aanvraag gedaan. De buurtbewoners bevestigen dat het café sindsdien niet meer open is gegaan. Zij zijn opgelucht nu de bekendmaking van een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning voor het 'slopen van een gebouw met aanhorigheden' voor het raam van het café hangt.

Slechte naam

"Toen het café dichtging, is de eigenaar bij ons langs geweest", vertelt buurtbewoonster Annita Sonck.


"We hebben de problemen die er waren met hem besproken. Hij bleek er niet echt van op de hoogte te zijn. Hij heeft ons begin september verzekerd dat wanneer de mensen die nu nog in het gebouw wonen vertrokken zijn, het café zal worden gesloopt en er appartementen zullen komen. We zijn blij dat het pand wordt afgebroken, het is de beste oplossing gezien de geluidshinder. Dat de stationsbuurt al een slechte naam kreeg, had ook te maken met dat café. De politie moest er vaak komen. Toen de uitbater van plan was om het café opnieuw te openen, hebben we met de buurtbewoners een petitie opgestart. We verzamelden meer dan 100 handtekeningen van dichte buren. Alle buurtbewoners die thuis waren toen we aanbelden, hebben de petitie getekend. Ik denk wel dat dit heeft meegespeeld in de beslissing om het pand te slopen. Ook het kordate optreden van burgemeester Tania De Jonge, die het café liet sluiten, heeft meegespeeld in deze goede afloop."

Geen sloop/wel sloop

Leo Donckerwolcke van de nv Donckerwolcke, die eigenaar is, bevestigt dat het in de toekomst de bedoeling is om het café af te breken.


De sloopvergunning is aangevraagd voor heel het pand, maar voorlopig zal enkel het achterste gedeelte van het pand worden gesloopt. Voor de voorbouw zal dat gebeuren na overleg met de huidige uitbater. Op de Facebookpagina van 'Club 66' staat eveneens te lezen dat het pand volledig gesloopt zal worden, maar de uitbater beweert dat het café toch terug de deuren zal openen: "De gevel en het voorste deel blijven voorlopig staan en blijven een café. Het café werd vernieuwd en volledig geluidsdicht gemaakt en zal opnieuw opengaan", beweert de uitbater.