N-VA'er Joost Arents uit partij gezet nadat hij toetreedt tot coalitie Ninove: “We kunnen en willen niet meer verder met hem”

Joost Arents
Claudia Van den Houte Joost Arents
Joost Arents, de N-VA’er die in Ninove op eigen houtje in coalitie gaat met Open Vld en Samen, is geen lid meer van N-VA. Dat heeft het afdelingsbestuur van N-VA Ninove beslist. De keuze van N-VA om niet in zee te gaan met de coalitie is “absoluut geen keuze voor Forza Ninove”, onderstreept Vlaams fractieleider van N-VA Matthias Diependaele in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

N-VA wijkt niet af van haar beslissing om in oppositie te gaan. De beslissing van fractieleider Joost Arents en twee andere bestuursleden om een akkoord te tekenen met Open Vld en Samen, is voor de afdeling onaanvaardbaar. 

“Zij hebben een unanieme beslissing van het bestuur volledig naast zich neergelegd. We kunnen en willen niet meer verder met hen”, zegt  afdelingsvoorzitter Johan Soetaert.

“We weten sinds de voorbije gemeenteraadsverkiezingen dat we ons moeten herbronnen. Onze keuze voor de oppositie was weloverwogen. Het was niet aan ons om de politieke impasse in Ninove op te lossen, maar aan de winnaars van de verkiezingen.”

“Ook tijdens deze laatste vergadering is het bestuur volmondig bij deze beslissing gebleven. We tillen dan ook zwaar aan het feit dat drie mensen zonder medeweten van het bestuur besloten hebben om toch in een coalitie te stappen. Het vertrouwen is voor ons volledig weg. We willen niet meer verder met hen.” 

We tillen zwaar aan het feit dat drie mensen zonder medeweten van het bestuur besloten hebben om toch in een coalitie te stappen. Het vertrouwen is volledig weg

N-VA Ninove

Het nationale bestuur van de N-VA neemt akte van de beslissing van de afdeling. “Als de drie bij hun voornemen blijven om in een coalitie te stappen, zetten ze zich de facto uit de partij.”

Oost-Vlaams N-VA-kopstuk Matthias Diependaele stelt het iets minder scherp. Hij was gisterenavond als regiocoördinator aanwezig bij de bestuursvergadering van de lokale afdeling van de partij. 

“Joost Arents heeft de keuze gemaakt om mee te gaan in de nieuwe coalitie. Het bestuur volgt hem daarin niet. Dat betekent automatisch dat hij geen lid meer is van N-VA. Er is geen ruzie, maar er is een volwassen gesprek geweest. Arents wist op voorhand dat als hij zou toetreden tot een coalitie, hij geen lid meer zou zijn van de partij. Er is niet tegen personen gekozen.”

Volgens Diependaele geldt de maatregel enkel voor Joost Arents en niet voor Kurt Van Den Driessche en Marc Ost, aangezien enkel hij een overeenkomst heeft getekend. “Maar zij zullen die zullen die beslissing zelf wel nemen.” 

“Ik zal als onafhankelijke zetelen”, zegt Arents zelf.

De keuze van N-VA om in Ninove niet mee te stappen in de coalitie is absoluut geen keuze voor Forza Ninove

Matthias Diependaele, Vlaams fractieleider van N-VA

Diependaele wijst er in ‘De Ochtend’ nog op dat de N-VA in Ninove van vijf naar twee zetels is gegaan bij de verkiezingen. “Dan is het duidelijk dat de kiezer je niet lust. Wij hebben de verkiezingen heel zwaar verloren. Dan wil je de wil van de kiezer respecteren. Daarom hebben wij voor onszelf uitgemaakt dat we geen deel kunnen uitmaken van de meerderheid.”

“Voor alle duidelijkheid, niet meestappen in het project van Joost richting Open Vld en S.A.M.E.N., is absoluut geen keuze voor Forza Ninove”, benadrukt de N-VA’er.

Dit denken Ninovieters over coalitie zonder D’haeseleer:
305 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Maakt niet uit hoeveel procent stemmen je krijgt. Als dat er minder dan de helft zijn dan moet je met andere partijen een meerderheid kunnen vormen. Lukt dat niet als grootste partij dan zijn de anderen aan zet. Die 40% van Forza Ninove zullen die gang van zaken ondemocratisch vinden. En die 60% overige zullen vinden dat de democratie zegeviert als er een bestuur met een meerderheid komt.

 • willy verbeeck

  Eigenlijk moet een overloper al zijn stemmen verliezen, ongeacht van welke partij ook! De kiezers hebben in eerste plaats op een partij gestemd en dan pas op de persoon. Die zijn nu allemaal dik bedrogen!

 • Emile De Smedt

  Het is niemand verboden te reageren.Politiek bedrijf is nemen en geven.Maar wanneer mond vol is over democratie moet regel gevolgd.Kiezer heeft duidelijkheid gegeven.Elke partij moet dat respekteren.Het is niet met slogans uit oude doos dat kan bestuurd.Als één man met of zonder afspraak verliezers aan zet brengt is veel fout.Overloper of opgezet spel?NVA is kluns of toch klunzig bezig.VB kan er wel bij varen.

 • Jan Verstrepen

  Allemaal dezelfde al je niet in het rijtje loopt of niet in hun plannen past vinden ze wel altijd iets om je weg te werken. Nva is juist of nog erger dan het VB maar ze kunnen alles zo schoon voorstellen.

 • MIEKE BLAUWENS

  Als zelfs lijsttrekkers van een partij zomaar als onafhankelijken kunnen gaan zetelen, wat is dan nog de zin van partijen? Dan kunnen we beter allen nog op personen stemmen met elk hun eigen voorstellen,want een partijprogramma heeft dan geen zin meer.