Mobiel Sociaal Huis bezoekt 6.275 senioren

Het project 'Mobiel Sociaal Huis' dat liep in Ninove, Haaltert en Erpe-Mere werd met succes afgesloten. In twee jaar tijd kregen alle senioren ouder dan 75 jaar de kans op een individueel gesprek aan huis in de drie gemeenten.

85 procent ervaarde dit als positief. Vooral emotionele eenzaamheid komt als knelpunt naar boven in het leven van de 75-plusser. Samen met een kwetsbare geestelijke gezondheid vormt dit een zware belasting voor een kwaliteitsvol leven.

Eenzaamheid

"Dit is wel een eyeopener", zegt Lieven Meert, OCMW-voorzitter in Ninove. "We zijn vast van plan om hier meer aandacht en zorg aan te besteden. Als OCMW kunnen we niet echt geestelijke gezondheid bieden, maar we kunnen wel voorzien in de randvoorwaarden zoals voldoende mobiliteit en ontmoetingsplaatsen om eenzaamheid aan te pakken."


In totaal werden 6.275 senioren bezocht, waarvan 679 hulp kregen. Uit de gesprekken kwamen er nieuwe initiatieven, zoals een zorggids, de opstart van een familiegroep dementie, inschakelen van wijkagenten als contactpunten, de oprichting van minder mobielencentrale en meer. Nu het project niet langer door Vlaanderen en de provincie Oost-Vlaanderen kan ondersteund worden, kiezen alle drie de partijen ervoor om dit op eigen kracht verder te zetten. (CVHN)