Minder kermisattracties door slechte timing, maar foorkramers ijveren voor meer animo rond kermis

Uitbaatster Evy bij haar eendjeskraam op de Graanmarkt in Ninove.
Claudia Van den Houte Uitbaatster Evy bij haar eendjeskraam op de Graanmarkt in Ninove.
De jaarlijkse zomerkermis die nog tot en met dinsdag in het stadscentrum is, telt dit jaar iets minder attracties. Dat heeft vooral te maken met de timing, maar voor sommige foorkramers mag de stad ook wat meer animo maken rond de kermis. Zo hopen ze voor volgend jaar op een avondmarkt op vrijdag.

Wie een bezoekje brengt aan de zomerkermis, zal merken dat er iets minder grote attracties opgesteld staan. Dat heeft volgens de foorkramers en de bevoegde schepen te maken het de feestdag van Maria Magdalena, die op 22 juli valt. “De zomerkermis valt telkens rond de zondag na 22 juli of op die zondag zelf”, vertelt schepen van Evenementen Marc Torrekens (Open Vld). Dit jaar viel 22 juli op maandag en gezien de zomerkermis van vrijdag tot en met dinsdag duurt, waren sommige foorkramers volgens Torrekens verkeerd over de periode. “Sommigen dachten dat de kermis vorige week was en hadden voor deze periode hun aanvraag al ingediend om op een andere kermis te staan. Volgend jaar zullen we een overzicht van alle kermissen in Ninove Info publiceren en doorsturen aan alle foorkramers. Nu krijgen ze dat al mee bij de ondertekening van hun contract.”

Feestdag Maria Magdalena

“De feestdag van Maria Magdalena viel dit jaar laat”, zegt foorkramer William Severs van de kermisbond. “Daardoor vallen er verschillende kermissen samen. Vele foorkramers zitten met een dubbele kermis en moesten dus kiezen.” Vooral op de grote parking aan de Oude Kaai valt het op dat er minder attracties opgesteld staan - al kwam er zaterdag nog een extra attractie bij. Sommige foorkramers menen dat de stad daar geen nieuwe kermisattracties toelaat door het lang geplande bouwproject op die plek. “Er zal over twee jaar inderdaad gebouwd worden op de parking, maar we laten nog steeds nieuwe attracties toe. Die nieuwe foorkramers krijgen dan wel geen vast contract, maar een contract van jaar tot jaar. Als de werken er starten, zullen de attracties verhuizen naar het Paul de Montplein, dat we zullen herinrichten.”

Avondmarkt

Voor de foorkramers mag er wel wat meer randanimatie zijn rond de zomerkermis. “De zomerkermis doet het sowieso altijd iets minder goed dan de Sinksenkermis in Ninove - die elk jaar veel volk lokt -, maar de stad organiseert de laatste jaren niets meer rond de zomerkermis”, klinkt het bij andere foorkramers. “Vorig jaar hebben we met de foorkramers zelf Disney-prinsessen uitgenodigd, maar we merkten dat de bezoekers nadat ze een foto hadden genomen al snel weer weg waren. Een muziekoptreden of zo zou fijn zijn om meer volk naar de kermis te lokken.” De foorkramers hebben zelf al een idee voor volgend jaar: “Dan zouden we graag zorgen voor een avondmarkt”, zegt William Severs. “Dit jaar waren we net te laat daarvoor. Maar we moeten natuurlijk de stad meekrijgen.”

“We hebben een goede band met het stadsbestuur, maar een avondmarkt, braderij of lasershow bijvoorbeeld zou inderdaad goed zijn om nog meer mensen naar buiten te lokken, vooral op vrijdagavond”, vindt Evy, uitbaatster van een eendjeskraam.

Daarnaast betreurden sommige foorkramers het dat ze op donderdagnamiddag pas vanaf 15 uur hun attractie of kraam hadden mogen opstellen. “Dat was zweten, bij een snikhete zon en veertig graden”, klinkt het. “We hadden gevraagd of we ze vroeger die dag mochten opstellen, maar dat kon niet, terwijl de stadsdiensten wel op donderdagnamiddag gesloten waren.”

Op de parking aan de Oude Kaai stonden er vrijdagnamiddag maar weinig attracties opgesteld.
Claudia Van den Houte Op de parking aan de Oude Kaai stonden er vrijdagnamiddag maar weinig attracties opgesteld.
De kermisattracties stonden vrijdagnamiddag al opgesteld en gingen rond 17 uur open.
Claudia Van den Houte De kermisattracties stonden vrijdagnamiddag al opgesteld en gingen rond 17 uur open.
De kermisattracties stonden vrijdagnamiddag al opgesteld en gingen rond 17 uur open.
Claudia Van den Houte De kermisattracties stonden vrijdagnamiddag al opgesteld en gingen rond 17 uur open.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.