Marina Goossens organiseert praatcafé voor lotgenoten met kanker

Marina Goossens bereidt haar eerste praatcafé voor.
Claudia Van den Houte Marina Goossens bereidt haar eerste praatcafé voor.
Marina Goossens uit Ninove start met een praatgroep voor lotgenoten die geconfronteerd werden met kanker.

Marina Goossens heeft zelf kanker en riep toen ze in februari carnavalsprinses der senioren werd haar lotgenoten op om buiten te komen. "Ik heb daar toen veel goede reacties op gekregen", vertelt ze. "Het werd mijn mooiste carnaval ooit. Ik heb met alles kunnen meedoen, ondanks mijn ziekte, omdat ik op een wagen stond en begeleid werd. Het belangrijkste voor mij was dat ik het gevoel had van erbij te horen. Toen al had ik iets van: ik wil ervoor zorgen dat ook andere mensen erbij horen. Ik heb gevoeld hoe mensen om me gaven. Dat wil ik ook voor anderen doen." 

Ze plant elke maand een ontmoetingsmoment onder de noemer 'Lotgenotencontact bij kanker Ninove'. In het praatcafé kunnen mensen die kanker hebben of gehad hebben en hun naasten terecht voor een informele babbel onder lotgenoten "Het moet een gezellig en ontspannend samenzijn worden. Het is de bedoeling dat mensen hun hart kunnen luchten bij lotgenoten. Ook, partners, moeders, zussen en andere mensen die voor iemand met kanker hebben gezorgd zijn welkom. Die mensen willen ook wel eens praten. Zij maken het ook mee." 

Alle soorten van kanker staan centraal tijdens de praatgroep. "Dat vind ik een nadeel aan Kom op tegen Kanker-bijeenkomsten: die draaien rond één vorm van kanker. Ik heb vriendinnen die borstkanker, darmkanker, keelkanker, ... hebben en praat daar graag samen met hen over. Al wie er behoefte aan heeft, mag komen. Ik wil mensen een hart onder de riem steken en positieve energie geven. We maken er iets gezelligs van zodat mensen die ziek zijn zich aan elkaar kunnen optrekken en met elkaar verbonden zijn."

Met Marina zelf gaat het vrij goed, al is ze nog steeds heel moe. In 2010 werd bij haar voor het eerst appendixkanker vastgesteld en in 2013 borstkanker. "De kanker is nu onder controle. Er hebben zich vrijwilligers aangeboden om me te helpen, want alleen kan ik het niet. Ik haal hier wel veel energie uit. Ik wil ook graag lezingen of bijvoorbeeld een voorstelling van Fried Ringoot organiseren. Al weet ik nog niet hoe ik alles ga financieren. Het zal ook afwachten worden waar mensen behoefte aan hebben."

Het eerste praatcafé vindt op vrijdag 5 oktober van 18 uur tot 21 uur plaats in het zaaltje achteraan café Roosevelt in Ninove. Meer informatie op de Facebookpagina van 'Lotgenotencontact bij kanker Ninove' of via lotgenotencontactkankerninove@gmail.com.

Bij Marina is de kanker momenteel onder controle.
Claudia Van den Houte Bij Marina is de kanker momenteel onder controle.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.