Lezing over Aspelaarse cartograaf wegens succes verplaatst naar schouwburgzaal

De Ninoofse abdij in 1620 in kaart gebracht door Philips de Dijn.
KIK Brussel De Ninoofse abdij in 1620 in kaart gebracht door Philips de Dijn.
De bibliotheek Ninove en geschiedkundige vereniging ‘Het Land van Aalst’ organiseren donderdag een lezing over Philips de Dijn.

De Dijn uit Aspelare was vooral een zeer productief cartograaf. Een vijftigtal kaarten zijn bewaard gebleven, opgemaakt van 1618 tot 1662. De opdrachtgevers waren vooral Vlaamse en Brabantse abdijen (Ninove, Geraardsbergen, Gent met Groenenbriel en Nieuwenbos, Groot-Bijgaarden en Vorst), maar ook de Noord-Franse abdijen van Anchin en Vicoigne met grondbezit in het graafschap Vlaanderen.

Van Ninove maakte hij onder meer een kaartboek van de Ninoofse abdij met alle bezittingen in het graafschap Vlaanderen en het hertogdom Brabant (1641-1654), de kaart van 1620 met een uniek zicht op de ruïnes van de middeleeuwse abdijkerk en een grondplan uit 1662 van Ninove met opgave van de huiseigenaars.

Georges Vande Winkel, redactieverantwoordelijke voor de publicatie ‘Philips de Dijn (+ 1665): cartograaf, landmeter, mathematicus (2018)’ geeft een lezing over de man en over zijn werk.

De lezing vindt op donderdag 28 maart om 20 uur plaats. Wegens groot succes werd de lezing verplaatst van het bibzaaltje naar de schouwburgzaal van cultuurcentrum De Plomblom op de Graanmarkt in Ninove. Reserveren via bib@ninove.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.