Leen houdt dagelijkse middagbabbel online tegen vereenzaming tijdens coronacrisis

Leen Uyttenhove tijdens haar ‘gezellig klapke op de noen’.
rv Leen Uyttenhove tijdens haar ‘gezellig klapke op de noen’.
Leen Uyttenhove uit Ninove is een initiatief gestart tegen vereenzaming tijdens de coronacrisis.

Elke dag houdt ze om 12 uur telkens ‘een gezellig klapke op de noen’ via een Facebook-live. “Ik ben sinds januari 2019 fulltime zelfstandige en mis af en toe wel eens collega’s”, vertelt Leen, die voedings- en bewegingscoach is. “Ik weet dus hoe het voelt om alleen te zijn. Heel wat mensen die nu alleen thuis zitten door de coronacrisis beleven nu misschien eenzame momenten. Mensen zijn sociale wezens en hebben echt nood aan een babbel.” Met haar ‘gezellig klapke op de noen’ hoopt ze mensen te verbinden en ervoor te zorgen dat ze zich wat minder alleen voelen.

Elke Facebook-live start met een thema. “Zo heb ik bijvoorbeeld al eens tips gegeven tegen verveling in het weekend.” De gespreksonderwerpen zijn ook afhankelijk van de deelnemers aan de Facebook-live. Kijkers kunnen tijdens de live-sessie reacties posten. “Tijdens elke Facebook-live roep ik ook op om - nu het nog kan - buiten te gaan wandelen en daarbij voldoende afstand te houden van andere mensen, maar ik wijs hen erop dat het zeker niet verboden is om goeiedag tegen elkaar te zeggen.”

Leen zet ook elke werkdag een ‘lockdown’-bewegingsoefening online via YouTube. “Je vindt op YouTube veel bewegingsoefeningen, maar die zijn vaak te zwaar voor heel wat mensen, waardoor ze geblesseerd kunnen raken. Daarom zet ik elke weekdag een korte, haalbare oefening online die iedereen kan doen, want bewegen blijft belangrijk.”

De live-sessies en filmpjes zijn te vinden via www.facebook.com/CoachLeenUyttenhove.