Laurent wil scholieren over asiel vertellen

PRINS ONDER INDRUK VAN WERKING ARK VAN POLLARE

Prins Laurent maakt kennis met de geitjes.
Claudia Van den Houte Prins Laurent maakt kennis met de geitjes.
Prins Laurent heeft gisteren een bezoek gebracht aan de Ark van Pollare, een dierenasiel voor weidedieren en een zorgboerderij. Het bezoek was eerder al gepland, maar toen kwam de prins niet opdagen. De prins was vol lof over de Ark. Hij wil nog eens terugkomen naar Ninove om samen met de Ark een bezoek te brengen aan scholen om op die manier kinderen te leren omgaan met dieren.

Prins Laurent zou vorige maand al een bezoek brengen aan de Ark, maar stuurde toen figuurlijk zijn kat naar het dierenasiel. De koffie, mattentaarten en eierkoeken stonden klaar en de politie en het stadsbestuur waren paraat, maar na anderhalf uur wachten bleek dat de prins verhinderd was. Gisteren maakte prins Laurent dat goed. Na zich nogmaals te hebben geëxcuseerd, kreeg de prins een rondleiding door de Ark. Hij maakte onder meer kennis met de kippen uit legbatterijen die de Ark redt van de slachtbank en een tweede -beter- leven geeft. Ook voor de varkens, pony's, nandoes, schapen, geitjes en de talrijke andere dieren die de Ark opvangt, vaak na inbeslagnames wegens verwaarlozing, had de prins veel aandacht. Aan pony Ramses had hij alvast een grote fan: "Ongelofelijk dat hij ons altijd blijft volgen", aldus prins Laurent tijdens de rondleiding. Uiteraard kwam dierenverwaarlozing en de aanpak daarvan ter sprake. "De mentaliteit zit soms verkeerd", aldus Els De Saveur van de Ark. "Mensen zijn impulsief bij de aankoop van een dier."


Daarop kwam de prins met een idee op de proppen: "Als u met de medewerkers naar scholen wilt gaan, ben ik bereid om samen met u te gaan, zodat kinderen uw organisatie leren kennen en ze leren hoe ze met dieren moeten omgaan", aldus prins Laurent. "Alles begint bij de kinderen. Mijn eigen kinderen spellen me soms wel eens de les. Ik leer af en toe nog iets bij van hen."


Zowel de Ark als Katie Coppens (sp.a-Groen), schepen van Dierenwelzijn én Onderwijs, waren te vinden voor het idee.

Prins Laurent maakt vrienden in het asiel. Pony Ramses wijkt niet van zijn zijde.
Claudia Van den Houte Prins Laurent maakt vrienden in het asiel. Pony Ramses wijkt niet van zijn zijde.

Aanvragen weigeren

De prins was vol lof over de Ark, maar zijn bewondering steeg nog meer toen hij hoorde dat de Ark naast een dierenasiel ook een zorgboerderij is. "Het is niet echt bekend, maar wij werken met jongeren die een time-out hebben op school, waar ze niet meer gewenst zijn. Zij komen hier tot rust en we horen achteraf dat het daarna weer beter gaat op school. Ook mensen met autisme, mensen met een werkstraf, mensen met problemen op de arbeidsmarkt of met drugs- of psychische problemen komen naar hier. Dieren met een verleden en mensen met een verleden: dat klikt. We hebben zelfs al aanvragen moeten weigeren omdat we te klein zijn om hier met 20 mensen rond te lopen" vertelt Hans Lenvain van de Ark. "Ik ben onder de indruk", aldus de prins. "Jullie zorgen niet alleen voor dieren, maar ook voor mensen. Ik ontmoet vaak mensen met een sterke wil zoals jullie en ik kom daar dan sterker uit. U straalt."

In een bescheiden gezinswagen daagt prins Laurent op.
Claudia Van den Houte In een bescheiden gezinswagen daagt prins Laurent op.

Eierkoeken

Prins Laurent nam de tijd om van de verse eierkoeken te proeven en een babbeltje te slaan.


De vrijwilligers blikken tevreden terug: "Hij vond wat wij doen heel interessant", aldus vrijwilligster Chris Steppe. "Dat motiveert ons om verder te doen."

Deze keer is prins Laurent er wel om te proeven van de eierkoeken en mattentaarten.
Claudia Van den Houte Deze keer is prins Laurent er wel om te proeven van de eierkoeken en mattentaarten.