Gezocht: gebouw met carnavalswerkhal

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN NINOVE

Voor Ninoofse carnavalsgroepen is het vaak niet evident om grote praalwagens te bouwen wegens plaatsgebrek.
Claudia Van den Houte Voor Ninoofse carnavalsgroepen is het vaak niet evident om grote praalwagens te bouwen wegens plaatsgebrek.
De carnavalsgroepen smeken al jaren om werkhallen. Heel wat groepen kampen met plaatsgebrek om een grote praalwagen te kunnen bouwen. Het huidige bestuur is ermee bezig, maar het blijkt niet zo evident te zijn. Er is nog niets concreets.

Zowat alle politieke partijen in Ninove zijn het erover eens dat er een carnavalswerkhal moet komen om de groepen de nodige ruimte te geven om een praalwagen te kunnen bouwen. Waar die carnavalswerkhal moet komen, is bij de meeste partijen echter nog niet duidelijk. De Mallaardstraat en de Fabeltasite werden in het verleden al genoemd als mogelijke locaties.

"Wij willen werkhallen ter beschikking stellen van de carnavalsverenigingen in Ninove", zegt schepen van Evenementen Marc Torrekens (Open Vld). "Verder zien wij graag een verhoging van het prijzengeld voor de carnavalsgroepen en een opwaardering van de 'monjdagstoet'. Wij ijveren ook voor de oprichting van een carnavalsmuseum. Een hervorming van de stedelijke feestcommissie en de oprichting van één groot organisatiecomité kan hiertoe bijdragen."

Definitieve oplossing

"Samen wil in overleg met de carnavalsgroepen werk maken van het huisvestingsprobleem dat er is bij veel groepen, hetzij door een huursubsidie of door het ter beschikking stellen van een carnavalshal", vertelt schepen van cultuur Veerle Cosyns (Samen). "In het laatste geval pleiten we voor een definitieve oplossing en geen loods achter hoek of kant, maar een permanente vergunde hal, die ingericht wordt conform de huidige energetische, brand- en andere bouwkundige normen. In tussentijd kan zeker gewerkt worden met een huursubsidie."

"Er dienen zich momenteel een aantal opportuniteiten aan in leegstaande bedrijfsgebouwen", aldus gemeenteraadslid Guy D'haeseleer (Forza Ninove). "Carnaval is het grootste culturele evenement in onze stad. Alleen stel ik vast dat de omstandigheden waarin de groepen moeten werken allesbehalve voldoende en veilig zijn. Een werkhal dringt zich dus op."

Kiezersbedrog

De partij zei in het verleden onder meer al voorstander te zijn van een grote evenementenhal op de Fabeltasite die ook door de carnavalsgroepen zou kunnen worden gebruikt. Andere oppositiepartijen noemen dat onrealistisch. "Beloven dat er ruimte ter beschikking is op de Fabeltasite is een vorm van kiezersbedrog. De keuzes daar zijn gemaakt en carnavalswerkhallen zijn daar geen optie", stelt gemeenteraadslid Kurt Van Den Driessche (N-VA).

"Maar aan de overzijde van de Dender, langs de Mallaardstraat, waar de derde brug zou uitkomen, staat wel een bedrijfspand. Die locatie zou dan ook veel interessanter zijn om ze in te richten als werkhallen en of evenementenzaal. Deze locatie ligt dan ook op een boogscheut van de Mallaardparking die, eindelijk, opgewaardeerd zal worden. Dat was trouwens een van de eerste voorstellen van de N-VA in 2013, al werd dat voorstel toen nog van tafel geveegd omdat het niet mogelijk zou zijn geweest. Maar kijk, wat toen niet kon, kan nu plots wel."

"De Fabeltasite gebruiken als bouwplaats is irrealistisch, aangezien het door Vlaanderen al afgekeurd wordt", zegt ook Hans De Smet (ANDERS + PVG). "Je kan ook allemaal veel kleinere sites gaan zoeken, voor telkens één of twee carnavalsgroepen, en verspreid. Er moet toch iets zijn?"

"Er zou een polyvalent gebouw moeten komen waar grote evenementen kunnen in plaatsvinden met een parkeer- en werkruimte voor carnavalswagens, op de maat van Ninove", aldus gemeenteraadslid Dirk Souffriau (Uw Alternatief). (CVHN)

De voormalige Fabeltasite werd in het verleden al genoemd als locatie voor de carnavalsgroepen. Onrealistisch volgens sommigen.
Claudia Van den Houte De voormalige Fabeltasite werd in het verleden al genoemd als locatie voor de carnavalsgroepen. Onrealistisch volgens sommigen.



1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Patrick Cloos

    Het klopt wat hier staat over de fabeltasite. Het werd afgekeurd door Vlaanderen en kan dus niet gebruikt worden. Dit nu nog beloven aan de karnavalsgroepen zoals Guy D’Haeseleer doet in zijn verkiezingsprogramma 2018 is puur kiezersbedrog en dus een grote leugen. Maar zo kennen we hem, zaken beloven die er zeer mooi uitzien maar eigenlijk niet kunnen.