Exclusief voor abonnees

Een jaar na zwarte de monsterscore van Forza Ninove: “Opkomstplicht afschaffen? Stond in ons eigen programma”

Guy D'haeseleer viert zijn overwinning met zijn partijgenoten van Forza Ninove op de avond van de lokale verkiezingen een jaar geleden.
Claudia Van den Houte Guy D'haeseleer viert zijn overwinning met zijn partijgenoten van Forza Ninove op de avond van de lokale verkiezingen een jaar geleden.
Een jaar geleden leek Ninove even het middelpunt van Vlaanderen. Forza Ninove, de partij van Vlaams Belanger Guy D’haeseleer, behaalde liefst 40 procent van de stemmen tijdens de lokale verkiezingen en werd op slag nationaal nieuws. De afschaffing van de opkomstplicht voor de gemeenteraadsverkiezingen en de extra middelen via het Denderfonds zijn volgens D’haeseleer bedoeld om de Forza-kiezer te doen afhaken, maar hij blijft ervan overtuigd dat hij in 2024 de absolute meerderheid van de stemmen zal halen. Het stadsbestuur wil dat tegengaan door onder meer in te zetten op buurtwerkers om mensen samen te brengen.

Forza Ninove was in 2012 al nipt de grootste partij geworden in Ninove, maar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2018 werd het verschil met de tweede grootste partij (Open Vld met 26,9 procent van de stemmen) enorm: maar liefst vier op de tien Ninovieters stemden voor uiterst rechts. D’haeseleer kwam echter twee zetels te kort voor een absolute meerderheid en vond geen andere partij die het cordon wou doorbreken door met Forza in zee te gaan. Ook de toenmalige meerderheid van Open Vld en Samen kwam één zetel te kort om hun coalitie voort te zetten. Uiteindelijk werd er toch een bestuursmeerderheid gevormd nadat de toenmalige N-VA’er Joost Arents zich aansloot bij Open Vld en Samen, tegen de wil van zijn lokale N-VA-afdeling. Hij zetelt nu als onafhankelijke in het bestuur.

Ik zal ervoor zorgen dat de mensen gemotiveerd blijven om te gaan stemmen.

Guy D’haesleer (Forza Ninove)

Door in te zetten op buurtwerkers willen we mensen bij elkaar brengen en hen doen samenleven met elkaar

Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld)

Je hebt 30% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

 • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
 • Slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frans Peeters

  Enkel voor het burgemeesterschap te beschermen maar deze regering schiet in eigen voet, ze hebben het wel niet gehad op al de demente, gecolokeerde in tehuizen en dat zijn er heel wat?

 • RONNY DE PETTER

  het kan niet snel genoeg 2024 zijn.

 • Luc Van Hauwermeiren

  Een warme hardwerkende man die de zaken noemt zoals ze zijn, daar kunnen Vld tafelspringertjes niet tegenop.

 • Karine Roeland

  Als ik in Ninove zou wonen, kreeg hij mijn stem ook, spijtig genoeg woon ik niet in Ninove.

 • Daniel Meuleman

  Het is te hopen Guy, mijn steun heb je. Het VB is de enige partij die er nog is voor de Vlamingen.