Drugtests niet 100% betrouwbaar: ‘betrapte’ chauffeurs moeten wel meteen rijbewijs inleveren

Illustratiebeeld.
wiegandt Illustratiebeeld.
De lokale politie van Ninove betrapte dit jaar al heel wat chauffeurs onder invloed van drugs. De speekseltest die dat aantoont, heeft echter een foutenmarge van 10%. “En daardoor zijn wij ons rijbewijs kwijt en mogen we dat met schaamrood op de wangen thuis en op het werk uitleggen”, luidt het bij verschillende ‘betrapte’ chauffeurs uit de regio Aalst-Ninove.

In vergelijking met naburige zones lijken de Ninoofse agenten sneller en meer speekseltesten af te nemen. In Ninove worden dan ook veel meer personen onder invloed van drugs betrapt. De ‘Securetec drugwipe 5’-speekseltest die in België gebruikt wordt, is helaas niet 100% sluitend. In het verleden testten al meermaals chauffeurs onterecht positief op het gebruik van amfetamines en cocaïne.

Uiterlijke kenmerken

Om dat aantal te beperken, gebruiken agenten eerst een checklist. Pas als een bestuurder volgens de agenten drie uiterlijke kenmerken vertoont die op druggebruik wijzen, wordt in principe de speekseltest bovengehaald. “Maar valspositieve testen vallen nooit uit te sluiten, al blijft het aantal heel beperkt”, luidt het bij de politie.

Vijf weken wachten

Probleem is wel dat het definitieve drugsresultaat op basis van een bloedtest minstens vijf weken op zich laat wachten. “En dat is lang als je weet dat je nog nooit in je leven drugs gebruikte”, vertelt een chauffeur die bij de Ninoofse politie tegen de lamp liep. Nog vervelender is dat chauffeurs hun rijbewijs meteen verliezen voor een periode van vijftien dagen. “En daar valt, ook als je 100% zeker weet dat de test fout is, bijna niks tegen te beginnen.” Verschillende chauffeurs uit de regio Aalst-Ninove beweren de jongste weken op die manier onterecht hun rijbewijs te zijn verloren.

Clean volgens urinetest

“Ik ben meteen naar de huisarts gereden en die nam een urinetest af. Daarin was geen enkel spoor van amfetamines of cocaïne te vinden”, vertelt een andere ‘betrapte’ chauffeur. Bij de politie luidt het dat de sporen van drugs in urine soms sneller verdwijnen. “En zo blijven we tot we de officiële resultaten hebben voor de politie en misschien ook voor mensen in onze omgeving gebrandmerkt als druggebruikers. Een stempel die je blijft meeslepen”, laat een derde chauffeur optekenen en wat meteen verklaart waarom geen enkele chauffeur bij naam genoemd wil worden.

Boze vrouw

Naast de juridische rompslomp moeten betrapte chauffeurs thuis en aan hun werkgever uitleggen dat ze hun rijbewijs moesten inleveren. “Plezant is anders. Mijn vrouw reageerde eerst kwaad, maar draaide snel bij”, vertelt iemand. Een vrachtwagenchauffeur mocht zijn baas uitleggen dat hij even ‘niet beschikbaar’ was. “Gelukkig vertrouwt en gelooft hij me, maar niet iedereen zal zoveel geluk hebben.”

Medicijnen tegen verkoudheid

De reden waarom de testen er geregeld naast zitten, is niet duidelijk. Opvallend is wel dat verschillende van de betrokkenen in de periode voor de test seizoensgebonden medicijnen omwille van verkoudheden gebruikten. Een verband is echter niet bewezen. Geen enkele van de chauffeurs die we spraken ontving intussen de officiële resultaten van het bloedonderzoek.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Katrien Demeulemeester

    Een vergoeding voor het onterecht intrekken van de rijbewijzen zou hier op zijn plaats zijn maar ja.....

  • yves van lancker

    als het een foutmarge heeft van 10% dan mag dat toch niet gebruikt worden .dat zijn 10 op 100 met onschuld die schuldig zijn volgens de test