De Ark vangt recordaantal dieren op

Meer dan honderd beesten opgevangen na inbeslagname langs de E40

Els De Saveur van de Ark van Pollare met één van de nandoes.
Els De Saveur van de Ark van Pollare met één van de nandoes.
Het zijn drukke tijden bij de Ark van Pollare, nadat de vzw het voorbije weekend meehielp met de inbeslagname van meer dan honderd verwaarloosde dieren op een weide langs de E40 in Sint-Ulriks-Kapelle. Een groot deel van die dieren verblijft nu in de Ark.

"We namen een negentigtal dieren mee", vertelt Els De Saveur van De Ark. "Zo'n vijftien geiten, vijftien schapen en een paard verblijven nu in De Kalmoes in Meerbeke, maar de andere dieren zijn bij ons ondergebracht. Het gaat onder meer om kalkoenen, hanen, kippen en 42 duiven, maar ook om twee lama's en drie nandoes", zegt Els.

Vorig weekend werden heel wat verwaarloosde dieren in beslag genomen en naar De Ark gebracht.
Mozkito Vorig weekend werden heel wat verwaarloosde dieren in beslag genomen en naar De Ark gebracht.

Nandoes

"Die laatste dierensoorten zijn nieuw voor ons. Daarvoor moesten we even wat opzoekwerk doen. Zo ontdekten we ook dat het om nandoes gaat en niet om emoes, zoals men ons eerst had gezegd. Onze weides staan goed vol nu, wat een pak extra werk meebrengt en ervoor zorgt dat er heel wat meer voeding moet worden aangekocht. Gelukkig hebben we al heel wat hulp gekregen van mensen die voer of dekens brengen. Ook na onze oproep op Facebook afgelopen weekend voor hulp met de inbeslagname, kwamen mensen met paardenremorques en andere wagens helpen met het vangen en het vervoeren van de dieren. Het was echt hartverwarmend om te zien. Een geluk ook, want alle wagens zaten eivol."


"Dit is de grootste inbeslagname die we al hebben meegemaakt en het is ook de grootste bezetting van dieren die we ooit al gehad hebben hier bij de Ark. Bovendien zullen de dieren die nu nog bij De Kalmoes zijn ondergebracht binnenkort ook naar hier verhuizen. We hopen dat het parket de dieren zo snel mogelijk vrijgeeft, zodat we ze zo snel mogelijk kunnen plaatsen", legt Els De Saveur uit.

Hongerig

"Bij nieuwe dieren moeten we ook altijd goed in het oog houden hoe ze zich gedragen. De dieren zijn bovendien erg hongerig en het is opletten dat ze ook niet ineens teveel eten, maar dat het voorzichtig wordt opgebouwd. Bij verschillende dieren moeten de hoeven nog worden bijgewerkt en is er nog meer verzorging nodig. Het is afmattend, maar het geeft wel voldoening als je ziet vanwaar de dieren komen."


De Ark kan wel nog steun gebruiken. "Behalve financiële steun, kunnen we onder meer hooi, voederwortelen, schapenkorrels en kippengraan gebruiken."


Meer info via www.opvang-weidedieren.be.