Buurjongens overvallen dagbladhandel

UITBATER KAN KLUNGELEND TRIO WINKEL UITJAGEN

Johan De Vuyst aan de deur waar twee daders zich verwond hebben.
Foto Mozkito Johan De Vuyst aan de deur waar twee daders zich verwond hebben.
Johan De Vuyst van dagbladhandel Mieke en Jo op de Brusselsesteenweg heeft zaterdagochtend drie overvallers uit zijn winkel gejaagd. Het trio liep rond 4.30 uur binnen toen de uitbater de winkel opende. Bij een gevecht raakte één van hen zwaargewond. "Die gasten kwamen hier regelmatig. Ik ken ze al van kleinsaf", zegt Johan.

Elke zaterdag opent Johan zijn zaak rond 4.30 uur. "Maar nu was dat iets vroeger omdat ik sneller klaar was", weet hij. "Ik had de achterdeur geopend, wat ook een ingang is, en ging nadien naar voor om enkele zaken buiten te plaatsen. Toen ik binnenkwam zag ik drie kerels met een bivakmuts binnendringen via de achterdeur. Twee van hen kwamen recht op me af, de andere liep me voorbij. Hij draaide zich echter om en gaf mij een slag op mijn achterhoofd. Nadien viel één van de twee andere kerels mij meteen aan. In een klein gevecht heb ik die tegen een kast gegooid. De derde heb ik bij zijn kraag gegrepen en de rugzak die hij aanhad afgetrokken. Eén van de gasten is dan meteen gaan lopen, maar was vergeten dat de deur dicht was. Hij liep los door de dikke ruit van de deur. Een tweede is erachteraan gelopen en de derde krabbelde recht en liep ook weg. Hij struikelde nog en viel in het glas van de deur." Johan alarmeerde meteen zijn vrouw die de politie verwittigde. "Ze waren toevallig in de buurt en kwamen meteen ter plaatse", weet de uitbater. "Ze hielden een klopjacht, maar konden het trio niet meteen vinden. Er was wel een bloedspoor."

Voortvluchtig

Na sporenonderzoek kon de recherche van Ninove één van de daders linken aan een opname op de spoedgevallendienst in één van de nabijgelegen ziekenhuizen. Ook een tweede dader kon geïdentificeerd worden, de derde is nog steeds voortvluchtig en wordt opgespoord door de politie. De twee opgepakte daders zijn Belgen van vreemde origine uit Ninove en zijn amper 18 en 19 jaar oud. Zij werden voor de onderzoeksrechter in Dendermonde geleid en blijven voorlopig aangehouden. "Blijkbaar wonen ze hier nog geen honderd meter verder", zegt Johan. "De moeder komt hier regelmatig inkopen doen (de winkel is ook een kleine superette red.). Die gasten kwamen hier ook. Ik ken ze al sinds ze nog kleine jongens waren. Misschien dachten ze dat ik een makkelijk slachtoffer was. Ik weet niet of het broers zijn. Uit hun woning hebben ze lakens gehaald die onder het bloed zaten."


Johan is al bekomen van de eerste schrik. "Maar als ze een wapen hadden gehad, was het misschien anders afgelopen", zegt hij. "Ik heb geluk gehad. Het voordeel is dat ik weet wie ze zijn. Anders blijf je onwetend en heb je schrik dat ze terugkomen. Misschien dat ik het morgen moeilijker zal hebben, maar dat zien we wel."