Burgemeester Tania De Jonge zal “verantwoordelijkheid nemen” als er tegen eind november geen akkoord is

burgemeester, Ninove, Tania De Jonge
Wannes Nimmegeers burgemeester, Ninove, Tania De Jonge
“Als er eind november geen akkoord is in Ninove, dan zal ik mijn verantwoordelijkheid nemen. De stad mag niet onbestuurbaar worden”, zegt burgemeester Tania De Jonge (Open Vld). “Ze organiseert zelf de onbestuurbaarheid door niet met ons te willen praten”, reageert Guy D’haeseleer (Forza Ninove).

Er is nog steeds geen nieuwe meerderheid gevormd in Ninove. Forza Ninove behaalde op 14 oktober een monsterscore met 40 procent van de stemmen. Kopman Guy D’haeseleer moet als hij aan de macht wil komen in Ninove twee verkozenen van andere partijen overtuigen of gedoogsteun verkrijgen. Een coalitie sluiten met een andere partij zit er niet in, want zowel Open Vld als Samen weigert resoluut om met Forza in zee te gaan en N-VA liet twee dagen na de verkiezingen al weten voor oppositie te kiezen.

Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) geeft D’haeseleer nog tot eind november tijd. “Ik vind het onverantwoord om een stad in onbestuurbaarheid te laten verzeilen. Als je anderhalve maand de tijd heb gehad om een initiatief te nemen, dan vind ik dat er gesprekken moeten gebeuren”, vertelt De Jonge. “Al wil ik wel duidelijk zijn: op dit moment hebben we nog geen enkel gesprek gehad. Als er tegen eind november-begin december nog geen akkoord is, dan moeten we in het belang van de Ninovieter een poging doen om een coalitie op de been te brengen.”

“Hoe dat zal gebeuren, weet ik nog niet, maar we moeten vermijden dat we in onbestuurbaarheid terechtkomen. We hebben in Denderleeuw en in Haaltert gezien dat dit niet goed is voor een stad of gemeente. Die staat dan stil en de inwoner is er de dupe van.” Als er eind deze maand geen coalitie is, zal De Jonge dus zelf het initiatief nemen. “We zijn als partij niet afgestraft, maar nog gestegen. Dan vind ik dat ik vanuit mijn positie als burgemeester en door de stijging van de liberalen toch het recht heb om een poging te doen in het belang van de Ninovieter en de stad.”

Momenteel is Guy D’haeseleer voor De Jonge nog aan zet. “Op dit moment zijn we zeker nog niet in de fase beland waar wij het voortouw zullen nemen. Er is nog geen haar op mijn hoofd dat daar nu al aan denkt.”

Indien De Jonge een coalitie zonder Forza wil vormen, dan zal ze wel N-VA nog moeten overtuigen om aan een meerderheid te geraken. Open Vld en Samen hebben daarvoor een zetel tekort. “Het is inderdaad koffiedik kijken. Als de houding van N-VA niet verandert, dan zal het niet lukken, maar dan hebben we toch geprobeerd.”

Guy D’haeseleer (Forza Ninove) noemt De Jonge hypocriet. “Door het feit dat ze weigert om met ons te praten, organiseert ze zelf de onbestuurbaarheid. Ze is nu al bezig een anti-Forza-coalitie te vormen. Ze zet anderen onder druk om mij aan kant te zetten. Ik doe een oproep aan alle individuele gemeenteraadsleden om de democratie te laten spelen en zich niet te laten leiden door de persoonlijke ambitie van De Jonge.” Over de onderhandelingen zelf, kan hij nog niets kwijt. “Maar natuurlijk zit ik niet te niksen en probeer ik om een oplossing te zoeken.”
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • rob jamers

  ze heeft gelijk. Vooral geen haatdragende gemeenschap

 • Brent Van Renterghem

  Die wil haar stoel terug en eigenlijk was het al voorspelbaar hé voor haar...

 • Hans Cleppe

  Waarom leert ze eens niey wat democratie eigenlijk betekent, maar zoals alle andere schrijnheiligen draait ze de zaken om in haar voordeel. Als je alle namen van kandidaten onder elkaar zet met de voorkeurstemmen erbij dan pas lees je democratie in zijn waarheid. Ze heeft het misschien nog niet gezien maar ook dan krijgt zij een zitje , das toch uiteindelijk waar het haar om te doen is

 • Erik Bertels

  Waarom toont open VLD geen ballen en gaat ze samen met Forza, dan zal eindelijk eens een ruime meerderheid van de Ninoofse bevolking vertegenwoordigd worden en zullen de verliezers (spa - cd&v en groen) EINDELIJK eens in de oppositie komen.

 • Nadine Motten

  Komaan Ninovieters! Kom op straat!