Bewoner weigert pand te verlaten bij zware brand: één agent lichtgewond, tweede krijgt pot verf over zich heen

De vlammen slaan door het dak van de woning
Koen Baten De vlammen slaan door het dak van de woning
In de Bosstraat in Aspelare, deelgemeente van Ninove, is de achterkant van een woning volledig vernield door een zware brand. De vlammen sloegen bij aankomst van de brandweer metershoog door het dak en veroorzaakten heel wat schade. De bewoner van het pand weigerde eerst zijn woning te verlaten en kreeg problemen met de politie. Een agent zou lichtgewond zijn geraakt. 

De brand ontstond rond 8.30 uur zondagmorgen achteraan in de woning. De vlammen sloegen al vrij snel door het dak en enkele buurtbewoners merkten de rook op en verwittigden de brandweer. Bij aankomst van de brandweer was de achterbouw al volledig verloren. “We hebben de voorkant van de woning kunnen vrijwaren, waardoor de brand zich niet verder meer kon verspreiden", zegt officier David Daelman.

“Aan de achterkant van de woning konden we niets meer doen, die was al verloren bij aankomst. Wat de brand heeft veroorzaakt is op dit moment nog altijd niet duidelijk. Een branddeskundige zal hier meer duidelijkheid moeten in brengen. Gelukkig kwam de bewoner toch tijdig naar buiten, anders was dit mogelijk slechter afgelopen", besluit Daelman. 

De bewoner kwam dan wel naar buiten en bleef ongedeerd, toch verliep dit niet zonder problemen. Toen de politie aankwam bij de woning weigerde de man buiten te komen en zijn woning te verlaten. De bewoner zou al eerder problemen gehad hebben met de politie, maar waarom hij de woning niet wilde verlaten is onduidelijk. “Vijf agenten hebben de man moeten overmeesteren om hem te kunnen bedaren", zegt een buurtbewoner. Een van de agenten kreeg ook een pot verf over zich heen, een andere zou lichtgewond geraakt zijn. De man werd ook opgepakt door de politie en zal waarschijnlijk later worden verhoord.

Koen Baten
Koen Baten

Dieren overleden

In de woning zouden ook enkele dieren verbleven hebben, zij hebben de brand niet overleefd. In de tuin buiten zaten enkele roofvogels, zij bleven wel ongedeerd. Twee uur na de feiten was de brand onder controle en kon de brandweer beginnen met de opruimingswerken. 

Op de plaats van de brand werd een perimeter ingesteld. Het parket van Oost-Vlaanderen kwam ter plaatse om een onderzoek in te stellen naar de brand. Vermoedelijk is er pas maandag meer duidelijkheid over wat de oorzaak is. Door de brand was de Bosstraat een tijdlang versperd voor alle verkeer. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Andy Marchal

  Was mss zijn bedoeling dat hij in de brand bleef...

 • Alfons Delaar

  @Wesley: kleine correctie, het ging hier om het zoeken naar een secundaire lijn. De eerste was al aangesloten op een hydrant vlakbij, de bluswerken waren direct gestart bij aankomst van het eerste voertuig en zijn op geen enkel moment onderbroken door een tekort aan water. Omstaanders zijn trouwens ook altijd welkom om de dichtstbijzijnde hydrant die zij waarschijnlijk dagelijks passeren aan te duiden om zo de hulpdiensten wat vooruit te helpen..

 • Jos Plessers

  Die man wilde misschien zijn dieren nog redden.

 • Wesley-Sara Vereecken-De Vidts

  Er is vergeten te vermelden dat de brandweerlieden min 15min gezocht hebben voor een waterkraan en dat dan maar pas het bluswater kwam van een juist aangekomen watertank van de brandweer.

 • Andre Haentjens

  En hoeveel betalen er hun boetes??