Bevolkingsaantal Denderstreek blijft stijgen: 1.890 inwoners meer op één jaar tijd

Expert wijdt groei aan doorstroom vanuit Brussel door goedkope woningen en goede verbinding

Het vlotte verbinding naar Brussel vanuit het station van Denderleeuw is één van de redenen voor de doorstroom vanuit onze hoofdstad.
Claudia Van den Houte Het vlotte verbinding naar Brussel vanuit het station van Denderleeuw is één van de redenen voor de doorstroom vanuit onze hoofdstad.
Het bevolkingsaantal in de Denderstreek blijft stijgen. Zo zijn er 1.890 inwoners bijgekomen in onze regio in vergelijking met vorig jaar en zijn er 8.277 inwoners meer in vergelijking met vijf jaar geleden. Expert Luuk Boelens (UGent) wijdt de groei aan de doorstroom vanuit Brussel aan de goedkope woningen in onze regio en de goede verbinding naar de hoofdstad. “Iets wat ook invloed had op de verkiezingsuitslag.”

Onze regio telde op 1 januari 2019 271.043 inwoners. Dat zijn er 1.890 meer dan een jaar geleden (269.153). Zowel in de steden Aalst, Ninove en Geraardsbergen als in de gemeenten Denderleeuw, Haaltert, Herzele, Lede, Lierde en Sint‐Lievens‐Houtem zijn er meer inwoners dan een jaar geleden. Alleen in Erpe-Mere lag het cijfer iets lager (vijftig inwoners minder) dan op 1 januari 2018. In vergelijking met vijf jaar geleden gingen alle gemeenten in onze regio erop vooruit. Toen lag het bevolkingscijfer voor alle steden en gemeente in onze regio samen nog op 262.766 inwoners.

De goede verbinding met Brussel is een reden waarom mensen afzakken naar onze regio. Je bent sneller in het centrum van Brussel vanuit Denderleeuw dan vanuit Anderlecht

Hoogleraar Ruimtelijke Planning Luuk Boelens

De stijging is het opvallendst in Denderleeuw. Daar is het bevolkingsaantal met 5,25 procent gestegen tegenover 2014. Op vijf jaar tijd kwamen er 1.014 inwoners bij. Nog opvallend is dat de tweede grootste stijger Haaltert is, met 4,02 procent meer inwoners dan vijf jaar geleden. Daarna volgen Aalst (+ 3,7%), Herzele (+ 3,49%), Lede (+ 3,43%), Ninove (+ 3,33%), Sint‐Lievens‐Houtem (+ 2,42%), Geraardsbergen (+ 1,4%) Erpe‐Mere (+ 1,24%) en Lierde (+ 0,55%).

Doorstroom vanuit Brussel

“De stijgende cijfers in de Denderstreek zijn te verklaren door de doorstroom vanuit Brussel“, zegt Luuk Boelens, hoogleraar Ruimtelijke Planning aan de Universiteit van Gent. “Vooral in Denderleeuw, maar ook deels in Ninove en een beetje in Aalst vind je relatief goedkope woningen. In Brussel, vooral in de oostkant, zijn de woningen duur.” Ook de goede verbinding met Brussel is een reden waarom mensen afzakken naar onze regio. “Dat komt onder meer door de realisatie van het Gewestelijk Expresnet (GEN). Er rijden zo'n zeven à acht treinen per uur vanuit Denderleeuw naar Brussel. Je bent sneller in het centrum van Brussel vanuit Denderleeuw dan vanuit Anderlecht”, aldus Boelens. 

“En hoewel het percentage allochtonen - zo’n 10 tot 15 procent - nog wel meevalt in de regio, had het stijgende bevolkingscijfer consequenties op de verkiezingsuitslag.” Vlaams Belanger Guy D’haeseleer werd met zijn partij Forza Ninove met ruime voorsprong de grootste partij in Ninove. Ook in Denderleeuw werd Vlaams Belang de grootste partij en in Aalst scoorde uiterst rechts eveneens zeer goed.

Goede woningen

Indien de steden en gemeenten de stijging van het bevolkingsaantal willen tegenhouden, moeten ze volgens Boelens inzetten op goede woningen. “Al die steden zijn wat achtergebleven op dat vlak. Aalst doet het de laatste tijd wel beter op vlak van openbare ruimte en het verbeteren van de woningen. Het is ook belangrijk om openbare ruimte open te houden en niet in overstromingsgebied te gaan bouwen. Als woningen overstromen, is dat niet echt bevorderlijk voor de prijzen.”

Bevolkingscijfers per gemeente op 1 januari 2019 (en stijging t.o.v. 1 januari 2014)

Aalst 86.338 (+ 3,7%)
Denderleeuw 20.318 (+ 5,25%)
Erpe‐Mere 19.807 (+ 1,24%)
Geraardsbergen 33.417 (+ 1,4%)
Haaltert 18.602 (+ 4,02%)
Herzele 18.017 (+ 3,49%)
Lede 18.703 (+ 3,43%)
Ninove 38.898 (+ 3,33%)
Sint‐Lievens‐Houtem 10.330 (+ 2,42%)
Lierde 6.613 (+ 0,55%)
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Erik Bertels

    Veel te veel volk op veel te weinig plaats....

  • Lieven Cleymans

    200 nieuwkomers die komen voor goedkope woningen. En waarschijnlijk ook voor RVA of OCMW