Beschadigde bomen gewikkeld in jutedoeken

SPECIALE MAATREGELEN NADAT VERF NIET KAN VERWIJDERD WORDEN

De beschadigde bomen werden omwikkeld met jutedoeken.
Claudia Van den Houte De beschadigde bomen werden omwikkeld met jutedoeken.
De bomen in het Neigembos die twee maanden geleden werden beklad met verf en graffiti, zijn ingewikkeld met jutedoeken. Die moeten een verdere beschadiging van de bomen door de zon voorkomen. Tot op vandaag werd geen middel gevonden om de verf verantwoord te verwijderen. Het lijkt er op dat er intussen al vandalisme gebeurde op de jutedoeken.

Ruim twee maanden geleden ontdekten de boswachters van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) dat een tiental beuken in het Neigembos waren beklad met graffiti, beschilderd met verf en versierd met kleren. Toen was al duidelijk dat de verf niet gemakkelijk verwijderd kon worden van de bomen.


"Tot op heden werd geen middel gevonden om de verf duurzaam en verantwoord te verwijderen. Daarom zullen de bomen worden ingewikkeld met jutedoeken", deelt Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege mee in een antwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Guy D'haeseleer (Vlaams Belang/Forza Ninove).

Bij deze boom werd het jutedoek al beschadigd.
Claudia Van den Houte Bij deze boom werd het jutedoek al beschadigd.

Schorsbrand

De jutedoeken werden intussen al aangebracht, zo bevestigt Griet Buyse, verantwoordelijke terreincommunicatie bij het Agentschap voor Natuur & Bos. "Beuken hebben een dunne schors en krijgen gemakkelijk schorsbrand, zeker als ze al beschadigd zijn door verf. De dunne jutedoeken die rond de beschadigde bomen werden gedaan, beschermen de bomen tegen nog verdere beschadiging door schorsbrand. Wij brengen zo'n doeken bijvoorbeeld ook aan als er een rij bomen is gekapt en de rij bomen erachter voor het eerst erg in de zon staat. De verf gaat niet met water van de bomen en andere producten zouden nog meer bijten in de bomen, samen met de zon die erop schijnt. De jutedoeken zijn voorzorgsmaatregelen. Als het zomereiken waren geweest, hadden we ze niet aangebracht. Die bomen hebben namelijk een zeer dikke schors."

Twee maanden geleden werden een aantal bomen 'versierd' met verf en kleren.
repro Claudia Van den Houte Twee maanden geleden werden een aantal bomen 'versierd' met verf en kleren.

Opnieuw vandalisme

Intussen lijkt het er op dat er nog meer vandalisme gebeurde. Zo werd het jutedoek van minstens één boom al stukgemaakt. "Dit is bizar vandalisme. Twee maanden geleden dachten we dat het misschien was gebeurd tijdens een feestje en dat het dus niet om kwaad opzet ging. Hoewel je natuurlijk wel moet weten dat zoiets niet kan."


In overleg met het Agentschap voor Natuur en Bos had de politie van Ninove een proces-verbaal opgesteld tegen onbekenden. De daders zijn echter nog niet gevat.


"Er is niets dat wijst op wie de daders kunnen zijn. Wandelaars hebben ons gewezen op het vandalisme, maar er is geen enkele bezoeker die iets heeft gezien. De kapotte doeken zullen vermoedelijk worden vervangen, maar wanneer precies weet ik niet. Dit kost ons alweer geld en tijd", aldus Buyse.

Wandelaars

Ook de wandelaars betreuren het vandalisme: "Heel jammer, het zijn zo'n mooie, oude en waardevolle bomen", zegt een koppel wandelaars uit Gooik, die af en toe in het Neigembos komen wandelen. "Wij komen hier net wandelen voor de natuurbeleving. Wat heeft die vandalen in hemelsnaam bezield?" Ook Guy D'haeseleer noemt het zeer jammer: "Het Neigembos is één van de mooiste plekjes van Ninove. Ik hoop dat het vandalisme geen aanleiding geeft tot nog meer vandalisme." Wie iets verdachts heeft gezien, kan dat melden via anb@vlaanderen.be of bij de politie.