Bereikbaarheid van winkels essentieel

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN

Een leegstaand pand in de Lavendelstraat.
Claudia Van den Houte Een leegstaand pand in de Lavendelstraat.
Er verdwijnen steeds meer winkels in de handelskern. Alsmaar meer panden staan leeg. Hoe willen de partijen opnieuw leven in het winkelhart brengen?

"Er werd reeds werk gemaakt van een reglement om leegstaande panden te belasten. Zo dalen de huurprijzen en wordt ook gericht op zoek gegaan naar een invulling", vertelt schepen van Lokale Economie Alain Triest (Open Vld). "We zetten in op de realisatie van de doorsteek tussen de Ninia en de Beverstraat. Het aantal shop & go-parkeerplaatsen wordt verder uitgebreid. Om de lokale economie verder aan te zwengelen moeten de stad en onze dorpen verder worden verfraaid met meer groen en kunst."

"We voorzien extra ruimte voor kantoren en nieuwe plekken van bedrijvigheid zoals groepspraktijken en co-working-plaatsen via herbestemming van waardevolle leegstaande gebouwen in het stadscentrum", zegt schepen Veerle Cosyns (Samen). "We willen een strategisch plan voor de detailhandel en blijven op de rem staan voor nieuwe grootschalige baanwinkels die de lokale middenstand nog meer in de problemen zou brengen."

"We moeten de handelskern eerst laten inkrimpen om zo ook leegstand tegen te gaan", vindt Kurt Van Den Driessche (N-VA). "Dat kan door winkels die nu wat afgelegen raken, een nieuwe vestigingsplaats in de kern te geven. En je kan als stad nieuwkomers voordelen bieden. Heel het plan valt met de bereikbaarheid van de winkels en de nood aan gratis parkeerplaatsen voor klanten."

Guy D'haeseleer (Forza Ninove) noemt het gebrek aan parkeerplaatsen de belangrijkste handicap. "De bereikbaarheid moet vergroot worden door op de OCMW-site een parkeertoren te bouwen om voldoende capaciteit te creëren voor bezoekers en werknemers in onze stad. Verder willen we premies geven aan mensen die een leegstaande zaak renoveren en uitbaten."

Voor Hans De Smet (ANDERS + PVG) is het simpel: "Zolang het pand niet verhuurd is, laat dan de stad de huur op zich nemen voor een expositie van een kunstenaar uit Ninove." Uw Alternatief pleit onder meer voor het verkeersluw maken van de kern nadat er eerst stadsrandparkings met pendelbus zijn gerealiseerd. (CVHN)
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bob(Robert) Bruyland

    De partijen die het voor mekaar hebben gekregen om de klanten buiten Ninove te krijgen moeten gewoon het omgekeerde doen ,simpel toch .Er zijn gewoon te weinig gratis parkings , elke kleinhandel zou tenminste twee gratis parkings voor de deur moeten hebben gekontroleerd door censoren .