Ark van Pollare geeft batterijkippen nieuwe thuis

Claudia Van Den Houte
Dierenorganisatie De Ark van Pollare, die weidedieren opvangt, is bezig met kippen die van legbaterijen afkomstig zijn, een nieuwe thuis te geven. Op zes maanden tijd werden al meer dan 1.100 kippen geplaatst.

"Iemand vroeg mij via Facebook of we zo'n kippen onderdak wilden bieden", vertelt Hans Lenvain van De Ark. "We hebben toegestemd en merkten dat de kippen in een mum van tijd een thuis vonden. Daarom zijn we dat blijven doen en gaan we nu geregeld kippen gaan halen bij legbedrijven. Kippen moeten daar na een jaar al weg omdat ze dan - naar hun normen - nog te weinig eieren leggen. Nochtans leggen de kippen nog gemakkelijk twee à drie jaar eieren."

Nooit daglicht gezien

Hans, Els en de vrijwilligers zien vaak schrijnende toestanden. "De kippen hebben nog nooit daglicht gezien. Ze zijn dus in het begin wel nog dom: zo kennen ze bijvoorbeeld geen gras. Maar dat worden ze wel snel gewoon. De meeste kippen hebben pluimen verloren omdat ze zo dicht op elkaar zaten dat ze elkaar begonnen te pikken. Bij elke lading zijn er wel kippen met gebroken vleugels of poten. Dat komt door pure mishandeling, omdat ze bruut behandeld zijn. De kippen die we ophalen zouden normaal naar Polen gaan om te worden geslacht. Hier in België kan men er niets mee doen, want ze zijn te mager. In Polen worden ze gebruikt voor soep."


Er is net een nieuwe lading kippen binnen. "Het zijn er een stuk of tachtig. Dit zijn geen kippen uit legbatterijen, maar scharrelkippen (krijgen iets meer ruimte dan kooikippen, red.) die het moesten stellen met een ruimte ter grootte van een A4'tje. Ook deze kippen zien er allesbehalve goed uit. We verwachten dat ze op minder dan een week allemaal een thuis hebben gevonden."


"Mensen houden opnieuw meer kippen. Wie wil kan bij ons ook een kip adopteren tegen 60 euro per jaar en krijgt dan elke maand 24 eieren." (CVHN)