Archeologen ontdekken goed bewaarde restanten van 17de eeuws gastenverblijf Ninoofse abdij

Archeologen hebben funderingen blootgelegd van een gastenverblijf van de Ninoofse abdij uit 17de eeuw.
Claudia Van den Houte Archeologen hebben funderingen blootgelegd van een gastenverblijf van de Ninoofse abdij uit 17de eeuw.
Naast de Kloosterweg hebben archeologen opmerkelijke restanten opgegraven van een gastenbedrijf van de vroegere Ninoofse Norbertijnerabdij.

Archeologen voeren er momenteel een archeologisch onderzoek in de aanloop naar een bouwproject op de site. Al snel deden ze er opvallende vondsten. “Er werd vooraf al gekeken op basis van kaarten en andere bronnen of er iets in de grond kon zitten. Dat bleek het geval, waarna er een opgraving werd geadviseerd”, vertelt archeologe Nele Vanholme van archeologiebedrijf RAAP bvba. “Het archeologische onderzoek moet gebeuren vooraleer de bouw de bodem verstoort.” De archeologen hoefden niet diep te graven om al vondsten te ontdekken op de site. “We hebben resten gevonden van een gastenverblijf van de abdij. Als er pelgrims of andere mensen de kerk kwamen bezoeken, dan verbleven ze in dit gastenverblijf. Gewone mensen mochten niet verblijven waar de monniken verbleven.”

Zeer goed bewaard

“De restanten komen voornamelijk uit de 17de eeuw, met wat latere aanvullingen.” De vondsten zijn volgens Vanholme opmerkelijk omdat ze zeer goed zijn bewaard. “Ze bevinden zich in het centrum van de stad. Normaal is de archeologie in stadscentra verstoord door recente gebouwen. Hier kunnen we de muurresten volledig in beeld brengen en bekijken wat het volume van het gebouw was. Het stuk dat nu bloot ligt, meet zo’n 10 op 15 meter, maar het gebouw liep nog door tot onder de Kloosterweg. Een deel is bepleisterd, waardoor we weten dat er een kelder was. Of de monniken daar hun bier bewaarden, kunnen wij niet vaststellen”, lacht de archeologe. “We weten wel dat er een beek liep achter het gastenverblijf en dat er ook een grote vijver was.”

Op de site naast de Kloosterweg zijn er plannen voor een meergezinswoning en een appartementsgebouw, met op het gelijkvloers een commerciële ruimte. De stad wil er ook een plein aanleggen. Over het bouwproject was er in het verleden al commotie.

Claudia Van den Houte
Claudia Van den Houte
Claudia Van den HouteReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.