Ambachtenmarkt en tentoonstelling toont vakmanschap op Erfgoeddag

Imker Van Ongeval is één van de deelnemers aan de ambachtenmarkt.
rv Imker Van Ongeval is één van de deelnemers aan de ambachtenmarkt.
De stad Ninove organiseert een ambachtenmarkt en een tentoonstelling rond ambachten op Erfgoeddag, zondag 28 april. De drie maalvaardige molens van Ninove zetten die dag ook hun deuren open en er is een erfgoedwandeling.

Allerlei vakmensen komen op Erfgoeddag samen in buurthuis ‘Berdam’ - de vroegere ‘nieuwe kerk’ - om hun kunnen te tonen. Er is onder meer een stoelenmaker, een imker, een stoffeerder, een houtsnijder, een pottenbakster, er zijn mandenvlechtsters, boekbinders en nog veel meer ambachten te zien. Je kan er ook de ambachtsman -of vrouw in jezelf ontdekken tijdens enkele creatieve workshops. De workshop macramé voor jong en oud vindt doorlopend van 10 uur tot 18 uur plaats, de workshop instrumenten bouwen (6-18 jaar) om 11 uur en om 14.30 uur en de workshop upcycling (“maak iets nieuws van oude voorwerpen”, 6-12 jaar) doorlopend van 14 uur tot 17 uur.

Op dezelfde locatie is er een tentoonstelling over vakmanschap en ambachtelijke beroepen. De Erfgoedraad toont allerlei materialen die een beeld van vakmanschap geven en zet de geschiedenis van een aantal ambachtelijke beroepen in de kijker. Koninklijke fotokring Focus haalde enkele oude diareeksen over ambachten van onder het stof. Postzegelkring Ninove presenteert postzegels en oude prentkaarten die ambachtslieden uit het Ninoofse tonen. Deze tentoonstelling is ook na de Erfgoeddag, tot en met zondag 5 mei, elke dag te bezoeken in buurthuis ‘Berdam’.

Wandeling rond oude stielen

Aan het buurthuis begint om 14 uur ook een erfgoedwandeling rond oude stielen die in de vergetelheid geraakt zijn. Ze gaat langs de resten van de textielindustrie en de lucifernijverheid die Ninove tot ver over de stadsgrenzen bekendmaakten. Nog op Erfgoeddag zetten de drie maalvaardige molens van Ninove de deuren open. In de Fonteintjesmolen in Meerbeke, de Molen ter Zeven Wegen in Denderwindeke en de Wildermolen in Appelterre-Eichem leer je het ambacht van de molenaar kennen. Er zijn maaldemonstraties en rondleidingen, en je kan er (bio)meel kopen. Ze zijn van 10 tot 18 uur te bezoeken, net als de ambachtenmarkt en de tentoonstelling in Berdam.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.