"Wij zijn elkaars grootste fan"

SIMA (17) EN DRIES (29) BIJ LAATSTE 16 KANDIDATEN 'THE VOICE'

Dries en Sima zijn twee verschillende types, maar komen wel goed overeen.
Foto CVHN Dries en Sima zijn twee verschillende types, maar komen wel goed overeen.
Met Sima Heyrati (17) uit Appelterre en Dries De Vleminck (29) uit Denderleeuw zijn er twee streekgenoten bij de laatste zestien kandidaten van 'The Voice van Vlaanderen'. Zij volgt een kappersopleiding en vlogt haar leven. Hij werkt als begeleider-opvoeder en zingt in zijn vrije tijd bij 'Houston's Problem'.

Dries en Sima zijn twee totaal verschillende kandidaten, maar hebben eenzelfde doel: zoveel mogelijk mensen bereiken met hun passie voor muziek. Toch schreef geen van beiden zichzelf in voor 'The Voice'. Tijdens de blind auditions nam Dries de plaats in van zijn vriend bij rockband 'Houston's Problem' Dieter Guldemont, die ook bij de laatste zestien kandidaten zit. "Toen hij zijn auditie moest doen, was hij ziek. Hij vroeg mij om in te vallen en ik dacht: 'Waarom niet?'. De lat ligt hoog dit jaar, ik had dus niet verwacht de laatste zestien te halen." Een mening die Sima deelt. Zij werd ingeschreven door haar beste vriendin. "Een week voor mijn auditie verraste ze mij. Ik had enkele jaren geleden al meegedaan aan 'Junior Eurosong' en 'The Voice Kids'. Dat was niets geworden. Al denk ik wel dat ik de laatste jaren gegroeid ben."

Vlogs

Zowel Sima als Dries zijn al van jongs af bezig met zingen. "Van mijn zesde tot mijn twaalfde heb ik in een kinderkoor gezeten. Nadien is het stilgevallen tot ik Dieter negen jaar geleden tegenkwam. Vijf jaar geleden is Houston's Problem dan ontstaan", zegt Dries. "Toen ik zo'n zes à zeven jaar oud was, zong ik al en begon mijn vader, die drummer is, filmpjes van mij te maken", vertelt Sima, die later zelf filmpjes begon te maken. "Eén van die filmpjes die ik ook op Facebook zette - een cover van 'Ready Or Not' van Bridgit Mendler -, haalde 3.000 likes. Dat heeft me gestimuleerd om verder te doen." Intussen maakt ze ook vlogs. "Daar ben ik nu iets meer dan een jaar mee bezig. De vlogs gaan over wat ik die dag gedaan heb, over The Voice, over een dagje shoppen met vriendinnen,... ."


Dries is dan weer een leek wat sociale media betreft. Op professioneel vlak is hij actief als begeleider-opvoeder van volwassenen met een verstandelijke beperking bij vzw Zonnestraal in Lennik. "Tof, maar zwaar", aldus Dries. Een job die niet altijd makkelijk te combineren is met The Voice. "We werken met vroege en late shifts. Als het nodig is, vraag ik aan mijn collega's om van shift te wisselen. Ik heb dit jaar nog maar enkel vakantie genomen voor The Voice. Dat vind ik niet erg, dit is tenslotte 'a once in a lifetime experience'. Als alles achter de rug is, trek is wel op vakantie richting wit strand en palmboompjes", lacht Dries.


Bij Sima lukt de combinatie The Voice met school beter. Ze volgt een opleiding als kapster aan het Sint-Catharinacollege in Geraardsbergen. "Leraren verwachten wel dat ik alle testen meedoe en dat mijn punten goed zijn", aldus Sima, die in het weekend in chocoladehuis Criollo in Ninove werkt.

Nieuwjaarsdrink

"De moeilijkheid is vooral dat je het nu week per week moet bekijken", vervolgt Dries. Vanaf vanavond valt er elke liveshow telkens één kandidaat per team af. "Ik heb op mijn werk gezegd dat ze naar The Voice moeten kijken en stemmen, zodat ze direct weten of ze me nog een week verlof moeten geven of niet." Sima beaamt: "Mijn school vroeg me of ik volgende week mijn stage kan doen, maar ik kan nu nog niet zeggen of ik kan."


Hun deelname aan The Voice legt hen alvast geen windeieren. Zowel Dries en Sima hebben al optredens gepland staan voor volgend jaar. "En de optredens die al gepland stonden, hebben meer volk gelokt. We zijn met Houston's Problem gestart in jeugdhuis Stam X in Denderleeuw, waarvan ik trouwens als oud-scout nog voorzitter ben geweest, en we traden ook op in naburige cafés, maar dat er bijvoorbeeld iemand uit Kortrijk belt om daar te komen spelen, is nieuw. Maar ik ben meer dan enkel de zanger van Houston's Problem. Zo zal ik optreden tijdens de Nieuwjaarsdrink in Denderleeuw met Bram Van den Berghe van 'Bram & Lennert', die een collega van mij is. En tijdens de volgende liveshow breng ik een dancenummer."


Ook Sima treedt uit haar comfortzone. "Ik ga deze keer niet rappen. Ik wil tonen dat ik ook gewoon een liedje kan zingen. Wat Dries doet, vind ik overigens super, ik ben zijn grootste fan." Dries is eveneens lovend over Sima: "Ik werd weggeblazen door je prestatie tijdens de vorige liveshow. Tijdens de battle was je een lief meisje en tijdens de liveshow had je zo'n 'attitude', dat was top. Er is geen concurrentie tussen ons, want zij zit in team Natalia en ik in team Bart. Het zijn je andere teamleden die nu je concurrenten zijn", vindt Dries.

Eigen plaatje op radio

Dries blikt al tevreden terug op zijn avontuur bij The Voice. "Je krijgt op korte tijd veel aandacht. Als dit avontuur mij elke week één optreden kan opleveren, dan zou ik blij zijn, want ik doe dat graag en het is een mooie bijverdienste. Ook zou ik heel graag één plaatje van mezelf horen op de radio", zegt Dries. "Ik wil erg graag zangeres zijn en wil dat als mijn job doen", aldus Sima. "Ik heb wel een plan B. Zo zou ik ook graag een eigen kapsalon hebben, maar mijn passie blijft zingen. Mijn deelname aan The Voice zal ik altijd blijven koesteren."