"Voor kankerpatiënten is dit een heilig rustmomentje"

MACHTELD VOLGDE SPECIALE OPLEIDING BEAUTY PROFESSIONAL

Machteld Van Lierde geeft vanaf maandag massages en schoonheidsbehandelingen aan kankerpatiënten in de LM Ninove.
Foto Claudia Van den Houte Machteld Van Lierde geeft vanaf maandag massages en schoonheidsbehandelingen aan kankerpatiënten in de LM Ninove.
Mensen met kanker en zorgbehoevenden kunnen vanaf maandag in het Ninoofse LM-kantoor terecht voor een aangepaste schoonheidsbehandeling of massage. Schoonheidsspecialiste Machteld Van Lierde volgde een speciale opleiding voor behandelingen die het meest geschikt zijn voor kankerpatiënten.

Machteld Van Lierde studeerde dit jaar af als Kanker Beauty Professional. Ze heeft al 25 jaar lang een eigen schoonheidssalon in Aalst en kwam al vaak in contact met mensen die kanker hebben. "Verschillende van mijn klanten, soms mensen die al jaren naar mijn salon kwamen, kregen reeds kanker. Toen ik vernam dat het Institute for Professional Care een opleiding 'Kanker Beauty Professional' organiseerde, heb ik geen moment geaarzeld om me in te schrijven", zegt Machteld.

Geen bijwerkingen

Kankerpatiënten en zorgbehoevenden kunnen bij Machteld terecht voor herbalanceringsmassages, gelaatsverzorging en hand- en voetverzorging. "Een herbalanceringsmassage is de enige massage die mag gegeven worden aan kankerpatiënten", legt Machteld uit. "Ze geeft geen bijwerkingen, terwijl andere massages nefast kunnen zijn voor mensen met kanker. Dergelijke massage is oppervlakkiger. Er wordt niet veel druk uitgeoefend op de spieren. Bepaalde drukkingen zouden immers zaken kunnen stimuleren of aanzetten tot groei. Het is ook zo dat je huid gevoeliger is wanneer je bestralingen of chemo hebt gekregen. Daarom werk ik ook met zachte producten, aangepast aan de persoon, die vooral hydrateren. Petroleumderivaten kunnen allergische reacties veroorzaken bij kankerpatiënten omdat hun huid gevoeliger is. Hun huid kan ook droger zijn en nagels kunnen verkleuren door chemo. Dankzij die opleiding ben ik daarvan op de hoogte."

Constant bijscholen

Machteld is heel tevreden dat ze zich inschreef voor de opleiding. "Sinds de mensen weten dat ik die opleiding heb gevolgd, merk ik dat ze opener met mij praten over hun problemen. Ze tonen hun littekens of zetten hun pruik af: ze voelen zich veiliger. Ze luchten veel gemakkelijker hun hart omdat ze weten dat ik er iets van ken. Ik geef ook altijd tips mee over hoe ze zich thuis kunnen verzorgen. Als eindwerk voor de opleiding moesten we overigens een kankerpatiënt opvolgen. Vanaf 2018 moeten we ook jaarlijks opleidingen volgen om ons certificaat te behouden. Als we ons niet constant bijscholen, verliezen we dat."


Machteld werd in haar privéleven ook al geconfronteerd met kanker. "Twee ooms overleden aan de ziekte en mijn beste vriendin kreeg borstkanker. Zij zei me: 'jij bent mijn genezing geweest'. Ik probeerde haar altijd op te peppen tijdens haar strijd tegen de ziekte." Met massages en schoonheidszorg wil ze nu ook andere kankerpatiënten zich goed doen voelen. "Voor hen is dat een heilig moment om tot rust te komen en tijd voor zichzelf vrij te maken. Er beter uitzien en daarover complimenten krijgen, motiveert hen ook. Zo'n behandeling doet enorm veel deugd voor die mensen." Een behandeling bij Machteld kan op maandagvoormiddag vanaf 19 juni in de LM Zorgshop van Ninove, Centrumlaan 6, telkens tussen 8.30 en 12 uur. Meer informatie of een afspraak maken kan via info.ov@lm.be, 09/223 19 76 of in het LM-kantoor.