"Meer personeel én tweede ambulance nodig"

BURGEMEESTER EN BRANDWEERKAPITEIN LUIDEN ALARMBEL

Brandweerkapitein Tom Van Esbroeck.
Foto Tim Van Damme Brandweerkapitein Tom Van Esbroeck.
"In Ninove, een stad van 40.000 inwoners, is het nodig om een tweede ziekenwagen voltijds in dienst te nemen." Dat zeggen brandweerkapitein Tom Van Esbroeck en burgemeester Tania De Jonge (Open Vld). Op dit moment is er één ambulance continu beschikbaar, de andere wordt alleen overdag ingezet. "Er moet daarvoor meer personeel komen", luiden zij de alarmbel.

Net zoals de brandweer van Aalst, kampt ook Ninove met een personeelstekort. De reden daarvoor is niet ver te zoeken. "Onze brandweerpost bestaat uit 65 vrijwilligers. Dat zijn mensen, die zich na hun dagtaak nog willen inzetten om de veiligheid van het volk te garanderen. In feite combineren onze jongens twee jobs tegelijk en moeten ze bovenop hun dubbele shift 30 procent van hun vrije tijd verplicht beschikbaar zijn voor de brandweer. Deze nieuwe regeling is sinds de brandweerhervorming ingevoerd en spreekt jonge mensen vaak niet meer aan", zegt brandweerkapitein Van Esbroeck.


Vooral tijdens de zomermaanden is de onderbemanning van de Ninoofse brandweer duidelijk merkbaar. Door het tekort aan vrijwilligers moeten zij geregeld één of zelfs meerdere brandweervoertuigen buiten dienst zetten. "Net zoals iedereen gaan onze jongens met vakantie. Het personeelstekort wordt dan nog groter. Bij een brandoproep moet onze autopomp door zes brandweerlui bemand worden. Vaak hebben echter twee tot vier van die pompiers een ambulancewacht, waardoor de brandweerwagen niet kan uitrijden. Zo ontstaat er potentieel een gevaar voor de veiligheid van de bevolking, omdat we die ambulancedienst toch ook willen verzekeren", legt van Esbroeck uit.

Kazerne Liedekerke

Dat Ninove te allen tijde over twee ziekenwagens moet kunnen beschikken, is geen overbodige luxe. De ambulance van de Civiele Bescherming van Liedekerke moet gemiddeld één keer per dag een dringende oproep in de wortelstad opvangen. De beslissing om de kazerne in Liedekerke te sluiten, heeft dan ook de nodige gevolgen. "Onze ziekenwagens worden ingezet als snelst adequate ambulance binnen de brandweerzone. Dat wil zeggen dat we bijvoorbeeld ook naar Gooik, Aalst of andere omliggende gemeenten en steden rijden. Tegelijk mogen we niet vergeten dat Ninove geen ziekenhuis met spoeddienst heeft. Het is voor de patiënt belangrijk dat een ambulance hem zo snel mogelijk kan ophalen. De tweede ambulance is meer dan een noodzaak, maar dan moet er meer personeel worden voorzien, desnoods beroepsbrandweer".

Hervormingen

Het lot van de inzet van de tweede ziekenwagen ligt in de handen van de brandweerzone. Door hervormingen binnen de zone bestaat de kans dat de tweede ambulance op termijn moet verdwijnen, al is daar voorlopig nog niets over beslist. "De ambulance niet voltijds in dienst nemen is onaanvaardbaar", vindt ook burgemeester Tania De Jonge. (Open Vld). " Zeker niet als de ambulance van de Civiele Bescherming van Liedekerke op termijn ook wegvalt".


De Jonge kreeg daarom steun van de gemeenteraad om het behoud en de voltijdse inzet van de tweede ambulance op de agenda van de zoneraad te plaatsen. "Zelfs de gouverneur heeft van mij een mail gekregen om mijn bekommernis hierover te uiten", zegt De Jonge. Maar om de tweede ziekenwagen voltijds te bemannen, zal dus eerst het personeelstekort aangepakt moeten worden.