"Bespuwd worden is zo vernederend"

CHAUFFEURS DE LIJN LEGGEN WERK NEER NA TWEE INCIDENTEN IN MOLENBEEK

Peter Vandenborre, vakbondslid van ACOD voor de stelplaats Meerbeke.
Mozkito Peter Vandenborre, vakbondslid van ACOD voor de stelplaats Meerbeke.
De chauffeurs van De Lijn van de stelplaatsen van Meerbeke en Dilbeek hebben gisteren het werk neergelegd. Twee chauffeurs werden afgelopen weekend bespuwd aan het station Brussel-West in Molenbeek. Het gaat om twee afzonderlijke incidenten.

De bewuste feiten speelden zich zaterdagmiddag omstreeks 12 uur af aan het station Brussel-West. Een man ging in discussie met een chauffeur van De Lijn omdat die te laat aan de halte toekwam. Na een woordenwisseling spuwde de man in het gezicht van de chauffeur. Een uur later gebeurde een gelijkaardig incident, ook aan het station Brussel-West. Een bestuurder sneed buschauffeur M.D.B. de pas af. "Ik kon op het nippertje een aanrijding vermijden", vertelt de chauffeur van De Lijn. "Tijdens onze opleiding trainen we om ongevallen te ontwijken. Geen enkele reiziger raakte gewond, maar de man in de auto stapte meteen uit. Ik deed mijn ruit open om te vragen waarom hij mij had klemgereden. Daarna volgde een woordenwisseling. Hij verweet mij en spuwde daarna in mijn gezicht. Hij stapte daarna meteen in zijn auto om weg te rijden. Ik heb zijn nummerplaat wel kunnen noteren. Daarna reed ik naar de stelplaats in Dilbeek, maar ik was te aangeslagen om nog verder te rijden. Een collega heeft mijn busrit overgenomen."

Nog nooit meegemaakt

M.D.B deed na het voorval meteen aangifte bij De Lijn en de lokale politie. De dader wordt nog opgespoord. De buschauffeur reageert erg aangeslagen. "Ik ben al meer dan vijf jaar chauffeur voor De Lijn", zegt hij. "Ik doe dat met het grootste plezier. Maar het is de eerste keer dat ik dit meemaak. Ik heb nog liever dat ze mij een klap op mijn hoofd geven. Bespuwd worden is gewoon vernederend. Waarom de man het deed? Geen idee. Hij sneed me zonder reden de pas af. Misschien was hij ook al aanwezig bij het eerste spuwincident. Ik laat me in ieder geval niet kennen. Morgen (vandaag, red.) heb ik nog een dagje verlof, maar woensdag zit ik weer achter het stuur. Ik doe mijn job gewoon graag. Ik laat me niet doen door één individu."

Negatieve reacties

De chauffeur is wel ontgoocheld over de reactie van de reizigers. Niemand wilde een getuigenis afleggen bij de politie. "De mensen willen niet bij het conflict betrokken geraken, maar het is wel jammer. Ik vroeg aan de passagiers om te getuigen, maar niemand zag dat zitten. Wat me verder nog raakt, zijn de reacties van allerlei mensen over de staking. Ze verwijten ons dat we luieriken zijn. Wij doen dat niet voor ons plezier, maar voor de veiligheid van onze collega's en de reizigers. Die negatieve reacties raken me hard."

Niet de eerste keer

De vakbonden beslisten zondagavond om het werk deels stil te leggen. Vooral op de lijnen 127 en 128, die van Ninove door Roosdaal en Dilbeek naar Brussel gaan, was er veel hinder. "Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt", zegt Peter Vandenborre, vakbondslid van ACOD voor de stelplaats Meerbeke. "De voorbije weken vonden er meerdere incidenten plaats, onder meer aan het station Brussel-West in Molenbeek. Hopelijk is dit een signaal voor de directie om meer controles uit te voeren. De veiligheid van onze buschauffeurs én passagiers staat voorop. De staking duurt slechts één dag. Morgen (vandaag, red.) rijden alle bussen weer op de normale uurregeling."

Voortaan meer controle

Na een gesprek tussen de vakbondsafgevaardigden en de directieleden van De Lijn werd er beslist om de controles op de bussen gevoelig te verhogen. "Op de lijn Ninove-Brussel waren er al controleploegen aanwezig", zegt woodvoerster van De Lijn Sara-Jane Deputte. "Die controles worden nu verscherpt, vooral aan de halte Brussel-West waar beide voorvallen zijn gebeurd. We gaan ook politie en burgerwachten meer aanspreken om het veiligheidsgevoel te verhogen. Onze chauffeurs krijgen tijdens hun opleiding en werkuren ook opleidingen over het omgaan en vermijden van verbale en fysieke agressie."


Voor de schoolgaande scholieren bleek er gisteren geen probleem. Ondanks de staking zorgde De Lijn voor een busregeling naar alle scholen, zodat geen enkele leerling een les moest missen.