"Batterijkippen zijn er soms beter aan toe"

DE ARK VAN POLLARE VINDT KIPPEN IN ELLENDIGE TOESTAND BIJ ZOGEHETEN 'BIOBEDRIJVEN'

Els De Saveur van De Ark van Pollare met één van de zogeheten 'biokippen'.
Claudia Van den Houte Els De Saveur van De Ark van Pollare met één van de zogeheten 'biokippen'.
Kippenbedrijven die naar eigen zeggen biologisch werken, blijken het niet altijd nauw te nemen met de regels rond dierenwelzijn. Dat ondervond vzw De Ark van Pollare die kippen ophaalde bij zo'n bedrijven. "De kippen zien er nog slechter uit dan kippen uit legbatterijen", klinkt het. Michel Vandenbosch van GAIA benadrukt wel dat niet alle biobedrijven over dezelfde kam geschoren mogen worden.

Vzw De Ark van Pollare, een dierenasiel voor weidedieren, gaat regelmatig bij kippenboeren langs om legkippen op te halen die niet meer het vereiste aantal eieren leggen. Die kippen worden vaak geslacht, maar dankzij De Ark worden ze geadopteerd door gezinnen, die nog van hun eitjes kunnen genieten. Van de laatste drie legbedrijven waar De Ark kippen ging ophalen, noemden twee zichzelf een biobedrijf.


"Vorig jaar hadden we al een lading kippen uit een biobedrijf waarvan de snavels waren geknipt, wat uitdrukkelijk verboden is bij bio", vertelt Hans Lenvain van De Ark van Pollare. "De kippen die we zaterdag ophaalden, zijn bijna kaal en zijn echt uitgehongerd."

Eén van de kippen uit een bedrijf dat naar eigen zeggen biologisch werkt.
Claudia Van den Houte Eén van de kippen uit een bedrijf dat naar eigen zeggen biologisch werkt.

Bloedarmoede

"We zien puur kannibalisme: ze beginnen elkaar te pikken wanneer het eten op is. Normaal worden kippen één keer per dag gevoederd, maar nu zijn we genoodzaakt om deze kippen wel vier of vijf keer per dag te voederen. Het is duidelijk dat ze echt honger hebben gehad. De kippen zijn broos, klein, mager en ook bleek, wat wijst op bloedarmoede."


"Ze zijn er slechter aan toe dan de laatste lading kooikippen die we bij een legbatterij hebben opgehaald. Hoe kan dat als biokippen met maximaal 6 per m² binnen worden gehouden en een buitenloop hebben van 4m² per kip? Op 200 kippen die we ophalen, sterven er nadien nog één tot drie kippen, maar nu zijn het er al zo'n 25. Onze vorige lading kippen kwam ook uit een biobedrijf. Die kippen zaten vol scheuren. Onze dierenarts is toen volop beginnen kippen dichthechten. Deze vaststellingen zijn een slag in ons gezicht. Vroeger raadden we de mensen aan om bio-eieren te kopen, maar nu lijken alleen zelf kippen houden of alleen eieren van pakweg je buurman die kippen houdt, nog echt betrouwbaar. Tot een tijd terug zag je echt het verschil tussen bio- en scharrel- of kooikippen, maar alsmaar meer bedrijven die vroeger kooi- of scharrelkippen hadden worden biobedrijven. Ik moet wel zeggen dat we ook al biobedrijven zagen die het wel goed doen."

Enkele rotte appels

Dat zegt ook Michel Vandenbosch van GAIA: "Het is niet omdat er enkele rotte appels tussen zitten, dat er een probleem is in de hele biosector. Ik heb zelf biobedrijven gezien waar men zich wel aan de regels hield. Maar ik kan mij wel voorstellen dat er ook biobedrijven zijn die dit niet doen. De vaststellingen van die vereniging zijn wel zorgwekkend. Dit is eigenlijk consumentenbedrog. Het kan niet zijn dat mensen die meer willen betalen voor eieren omdat ze willen dat de kippen goed worden verzorgd, worden bedot. In de biosector gelden de strengste normen, maar ze moeten er zich wel aan houden. Toch is elk commercieel systeem - zelfs niet het beste - nog altijd niet ideaal voor dieren. Ik raad de mensen van die vereniging aan om haar vaststellingen te melden aan BioForum." Die sectororganisatie voor biolandbouw en -voeding is intussen op de hoogte. De namen van de Waalse bedrijven zullen worden doorgegeven aan een controlebedrijf. "De term biologisch is wettelijk beschermd en de regels zijn in heel Europa gelijk", zegt Sabrina Proserpio van BioForum Vlaanderen. "Elke producent wordt streng en onafhankelijk gecontroleerd, minstens één keer per jaar. Bij het produceren van biologische eitjes, staat het welzijn van de legkip voorop. Een biologische legkippenhouder die de normen niet naleeft, kan zijn certificaat afgenomen worden door de controleorganisatie. Dan mag dit product niet meer als biologisch op de markt gebracht worden. De consument mag dus gerust zijn dat bio echt bio is."