Val van het Fort in 3D op gevel

De 75 figuranten moeten de bezoekers zich in 1914 doen wanen.
Foto Aerts Marc De 75 figuranten moeten de bezoekers zich in 1914 doen wanen.
Het Fort van Kessel zet vanavond de poorten open voor de start van de officiële herdenking van de Val van het Fort in 2014. Paradepaardje is de 3D-projectie op de gevel van het Fort.

De gemeente Nijlen en meer dan honderd vrijwilligers sloegen de handen in mekaar om het programma samen te stellen. Heel de maand september tot 5 oktober zijn er herdenkingsactiviteiten.

Dertien locaties

"Meer dan honderd vrijwilligers waarvan een 75 figuranten zijn al maanden in de weer om een prachtige herdenking te organiseren. Op dertien locaties in en rond het fort beelden zij oorlogsgebeurtenissen uit. Bezoekers zien de gewonde soldaten liggen en verpleegsters die hen verzorgen. De namen van 24 gesneuvelde soldaten uit Nijlen worden geprojecteerd, we spelen de vlucht na, er wordt soep bedeeld aan de vluchtelingen en nog veel meer. De herbelevingsroute wordt elke zondag van september van 14 tot 18 uur gespeeld", vertelt Pol Van Camp bestuurslid Cultuurraad en Gids van het Fort van Kessel.

Projectie

Het uniek beeldspektakel van de Val van het Fort, een regie van Dirk Callens met de stem van Lucas Van den Eynde, is zonder twijfel het paradepaardje.


"Het gaat om een 3D-projectie op de gevels van het Fort. De voorstelling wordt meerdere keren per avond herhaald, de eerste start om 20 uur. Opvoeringen zijn er ook op 5 oktober. Verder zijn er nog tal van activiteiten waaronder tentoonstellingen met de 'Schatten van de Commandant', muziekopvoeringen, vertellingen en monologen. Meer info: www.kesselfort14-18.be of via 03/410.03.70. (WAE)