Trekpaardenliefhebbers toeren hele weekend door Nijlen

Parcours van vrijdag werd wel ingekort wegens voorspelde hitte

Een archiefbeeld van vorig jaar. Toen trokken de leden van Het Aangespannen Trekpaard rond in Wuustwezel.
RV Een archiefbeeld van vorig jaar. Toen trokken de leden van Het Aangespannen Trekpaard rond in Wuustwezel.
De vzw Het Aangespannen Trekpaard organiseert dit weekend een driedaags evenement in Nijlen. Op vrijdag, zaterdag en zondag verzamelen zo’n 75 leden en 35 boerenpaarden aan taverne De Slappen Uier om van daaruit rondritten te maken in de omgeving. De rit van morgen is wel ingekort vanwege de voorspelde hitte.

Het Aangespannen Trekpaard zet in het laatste weekend van juli steevast een ledenweekend op poten. Intussen zit men al aan de 27ste editie. Jaarlijks vind het evenement in een andere gemeente plaats en deze keer is Nijlen aan de beurt.

“De uitbater van De Slappen Uier, in de Laurys Gewatstraat, was bereid om ons drie dagen lang een uitvalsbasis ter beschikking te stellen”, vertelt Luc Van Hove van Het Aangespannen Trekpaard. “De man kweekt ook bizons, maar hij maakt nu een van zijn weides vrij voor de zowat 35 paarden en 24 authentieke spannen die onze leden meebrengen. Voor ons is dit een van de hoogtepunten van het jaar. De nostalgie die vasthangt aan onze hobby maakt het zo mooi.”

De paarden en karren vormen een indrukwekkende colonne. Dit weekend kunnen de inwoners van Nijlen zich er aan vergapen.
RV De paarden en karren vormen een indrukwekkende colonne. Dit weekend kunnen de inwoners van Nijlen zich er aan vergapen.

Van aan De Slappen Uier zullen de paardenliefhebbers drie dagen aan een stuk tochten met paard en kar maken door de omgeving. “Een plaatselijk lid heeft de verschillende lussen uitgetekend”, zegt Luc Van Hove, die zelf in Berlaar woont en er een autogarage runt. “De voorbije jaren vond ons evenement plaats in de Noorderkempen – daar tellen we ook de meeste leden – maar nu komen we dus eens deze richting uit.”

We hebben het geluk dat de maximumtemperatuur
zaterdag en zondag normaal zal zakken tot een
draaglijke 24 graden

Luc Van Hove van Het Aangespannen Trekpaard

Eind juni werd er nog een antieke koetsenparade afgelast die door Nijlen, Kessel, Bevel en Gestel zou trekken. De organisatie van dat event oordeelde dat het toen te warm was om de paarden aan het werk te zetten. “Wij hebben het geluk dat de maximumtemperatuur zaterdag en zondag normaal zal zakken tot een draaglijke 24 graden. Daar gaan de paarden niet al te veel van weten”, beweert Luc Van Hove. “Vrijdag kan het kwik op het heetst van de dag nog boven de dertig graden uit stijgen. Het parcours van vrijdag is daarom ingekort. Bovendien vertrekken we dan om 9 in plaats van om 10 uur.”

Tot slot nog dit: deelname aan de rondritten is in principe voorbehouden aan leden van Het Aangespannen Trekpaard. Nieuwsgierigen zijn wel welkom om dagelijks voor het vertrek en na de aankomst een kijkje te komen nemen aan De Slappen Uier. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.