Nu ook ‘nachtvissen’ toegestaan op Kessel Fort: start proefperiode op 1 juli

Een visser op een rustige stek
David Legreve Een visser op een rustige stek
De gemeente Nijlen wil nachtvissen vanaf 1 juli toelaten aan Kessel Fort. Dat gebeurde op vraag van enkele vissers na een gesprek met schepen van Sport Luc Luyten (Nijlen&U). Op 1 juli start een proefperiode van vier maanden, tot 31 oktober.

Nachtvissen gebeurt van twee uur na zonsondergang tot twee uur voor zonsopgang. Na de proefperiode van vier maanden wordt het nachtvissen geëvalueerd. Bij een gunstige evaluatie zal nachtvissen voor het hele jaar 2021 toegelaten zijn. Daarvoor werd positief advies gegeven van de gidsen, ANB, Natuurpunt en Onroerend Erfgoed. Het maximum aantal personen rond Kessel Fort wordt vastgelegd op 50 personen. De prijs voor een nachtviskaart kost 60 euro voor de eigen inwoners en 150 euro voor niet-inwoners van Nijlen en dat voor een heel jaar, tenzij de proefperiode slecht wordt geëvalueerd.

Jan Verbraecken (N-VA) maakte de opmerking dat als er vanaf 1 juli ’s nachts een auto zou staan, het niet duidelijk zou zijn wat die daar te zoeken heeft. “Nu heeft ’s nachts niemand iets te zoeken aan het fort, maar die situatie wordt onduidelijk vanaf er ’s nachts gevist mag worden.” Ook Leo Verelst van Nieuw Nijlen heeft zijn bedenkingen: “Is nachtvissen wel te combineren met het beschermde statuut van het fort? Sommigen zullen misschien de natuur niet respecteren.” Schepen Luc Luyten antwoordde daarop dat er twee fortwachters zullen worden aangesteld, die op het fort zullen patrouilleren.