Nijlense superheld Captain Garbage leert kinderen recycleren

Peter Stevens en partner Ewelina Nowak
David Legreve Peter Stevens en partner Ewelina Nowak
Nijlenaar Peter Stevens (51) heeft met Captain Garbage een stripfiguur ontworpen die kinderen moet wijzen op het belang van recycleren. Peter zoekt nu naar organisaties en scholen die zijn personage en de bijbehorende boodschap willen ondersteunen. De steun van de gemeente heeft hij al. “Het zou fantastisch zijn als er hier binnenkort vuilniswagens met een tekening van Captain Garbage rondrijden”, aldus de tekenaar.

Vergeet Batman en Superman. In deze tijden van milieubewustzijn komt Nijlenaar met Peter Stevens Captain Garbage op de proppen, een door hem verzonnen superheld. Inspiratie haalde Peter uit zijn tijd bij als verantwoordelijke van de zwerfvuildienst in de gemeente Nijlen, waar hij zich een jaar inzette in de strijd tegen zwerfafval. “Ik was gechoqueerd door hetgeen er allemaal in de grachten en bossen in Nijlen werd aangetroffen. Autobanden, ijskasten met nog etensresten in, stukken van automotors,... noem maar op. We hebben maar één wereld, dus dan kan je er maar best zorg voor dragen ook. Blijkbaar is niet iedereen het daarmee eens”, vertelt Peter. “Bij de gemeente kreeg ik al snel de bijnaam Captain Garbage, omdat ik mijn job zo serieus nam én ik een passie voor vliegen heb. Mijn andere passie is dan weer tekenen. Aangezien ik de naam Captain Garbage leuk vond klinken, heb ik verhaal en concept bedacht.”

Bij de gemeente kreeg ik al snel de bijnaam Captain Garbage, omdat ik mijn job zo serieus nam én ik een passie voor vliegen heb

Tekenaar Peter Stevens

Doe-boekje en strip

“Captain Garbage is afkomstig van een planeet die verwoest werd door afval. Zijn doel is om de planeet Aarde te redden van die ondergang. Geen superheld zonder slechterik, en dat is bij Captain Garbage niet anders. De slechterik in zijn verhaal is Stinky, die beschikt over een machine die monstertjes creëert. Die monstertjes zorgen hier op onze planeet voor alle rommel.” Peter goot zijn verhaal in een doe-boekje en een stripverhaal. Hij hoopt hiermee de jongere generaties te bereiken. “Bij een volwassene is het lastig om een slechte gewoonte af te leren, dus richt ik mij op de kinderen. Meer bepaald op de kleuters en leerlingen van de lagere school. In het doe-boekje leren ze sorteren dankzij enkele plakkertjes. Voor de laatste jaren van de lagere school is er een strip. Een game en app behoren tot de toekomstplannen.”

Bedrijven

“Ik trok met mijn concept naar de gemeente Nijlen en milieuschepen Tom Covens reageerde erg enthousiast. Een van de volgende stappen is om ermee naar de scholen in Nijlen te gaan om te kijken of er daar interesse is. Samen met de gemeente gaan we nu op zoek naar organisaties en bedrijven die Captain Garbage mee willen promoten. Het zou echt fantastisch zijn moesten er hier binnenkort vuilniswagens met een tekening van Captain Garbage rondrijden. Want vergis je niet: vuilnisophalers zijn wel degelijk helden. Hun werk wordt nog steeds onderschat.”

Bedrijven, scholen en organisaties die interesse hebben in Captain Garbage kunnen Peter bereiken via peter.stevens.razor@gmail.com. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Danny Van Looy

    Supertalent en tof initiatief top