Herdenking WOI in Fort feestelijk geopend

Enkele figuranten spelen het verzorgen van soldaten na in authentieke klederdracht.
Aerts Enkele figuranten spelen het verzorgen van soldaten na in authentieke klederdracht.
De herdenking 'Den Grooten Oorlog' in het Fort van Kessel is dit weekend feestelijk geopend. Burgemeester Paul Verbeeck knipte het lint door van de 'kamer van commandant Piraux' die in 1914 door werd gebombardeerd. Na 100 jaar geeft de kamer haar geheimen prijs.

Rode papavers in klei, gecreeërd door leerlingen van de Academie van Nijlen sieren de inkom van het Fort van Kessel en in voormalige wasplaatsen. Leerlingen van het Githo vervaardigden borden met foto's van de gesneuvelde soldaten van Nijlen die als stille getuigen rond het fort staan.


Rudy Van Nunen, voorzitter van het project is bijzonder fier dat hij eindelijk 'de kamer van de commandant' kan openen. "Het resultaat is verbluffend! De meer dan honderd jaar gele stenen vloer komt zelfs te voorschijn. In een glazen kast prijken de evenoude vondsten. "We hebben heel voorzichtig te werk moeten gaan om niets stuk te doen. We vonden een mooie schelpencollectie die zowaar intact is, bekers, glazen, borden en flessen en een kader van een fiets", zegt Rudy Nunen nog. De volgende vijf weekends kan je in het Fort nog beleven wat er 100 jaar geleden gebeurde. www.kesselfort14-18.be(WAE)