God bestaat écht, en hij woont in Bevel

MARKTKRAMER BILLIE OOGST MET VREEMDE ACHTERNAAM ENKEL ONGELOOF

God heeft gevoel voor humor: Billie steekt de draak met de nummerplaat van Tom Herregodts.
David Legreve God heeft gevoel voor humor: Billie steekt de draak met de nummerplaat van Tom Herregodts.
Uit de weg Tom Herregodts, de psychiater uit Beernem die 'God' op zijn nummerplaat liet drukken en dat gisteren in onze krant toonde. In Bevel woont een marktkramer die nog veel straffer is: hij heet met zijn achternaam gewoon echt 'God'. "Als ik ergens een tafeltje reserveer, geloven ze me niet."

"Hallo 't is bij God", krijgen we te horen als we Billy God bellen. "Mijn voornaam is officieel William omdat ze 61 jaar geleden de naam Billy op het gemeentehuis niet wilden aannemen. Maar iedereen noemt mij Billy. Ik vind het zeer straf dat mijn naam op de nummerplaat van die psychiater in Beernem staat. Heel raar... Ik dacht zelfs dat je niet iemand anders zijn naam mocht gebruiken. Het mag blijkbaar wel en 't is gebeurd. In feite verschiet ik van niets meer want ja, als je God bent maak je natuurlijk wel 't een en 't ander mee", vertelt Billy God die op de markten in de regio Lier hemden verkoopt.


"De mensen die mij kennen weten dat ik God ben en vinden dit gewoon. Maar soms bellen mij mensen voor bestellingen of voor andere zaken en als ze te horen krijgen ''t is met God', wordt het stil aan de andere kant van de lijn. Ze vragen dan of ik mijn naam wil spellen en dan schieten ze in een lach en geloven mij niet. Of ze vragen wel tweemaal met wie het is. Reserveren op de naam van God voor een etentje met mijn vrouw en dochter durf ik niet meer. Ze denken dat ik met hun voeten speel. Ik reserveer nu altijd op de naam van mijn vrouw. Ja... ik kan er ook niet aan doen dat ik zo'n merkwaardige naam heb. Onze naam God is afkomstig uit Luik, daar zou onze stamboom ontstaan zijn. Meer weet ik er ook niet van. Vroeger op school moest ik meerdere keren uitleggen dat ik God noemde. In het 6de leerjaar van het Atheneum in Oostende zat ik naast Kamagurka (Luc Charles Zeebroek). Ze zetten de vedetten altijd naast mekaar... Wij waren dikke vrienden en we vlogen altijd met ons twee de gang op. Als Kamagurka in de buurt is, komen we nog altijd samen."

Psychiater Tom Herregodts, gisteren in onze krant, met zijn opvallende nummerplaat.
kos Psychiater Tom Herregodts, gisteren in onze krant, met zijn opvallende nummerplaat.

35 Belgen

Volgens Jan Vanderhaeghe, directeur van het documentatiecentrum Familiegeschiedenis in Merksem, zijn er 30 tot 35 Belgen die de naam God hebben. Enkelen wonen in Oost-Limburg en anderen in de provincie Antwerpen. "God wordt afgeleid van de Germaanse voornaam Godo zoals Janssens afgeleid wordt van Jan. Het kan ook de verkorte vorm van Godnaam zijn, Gode of Godde. Dit is de enige verklaring die wij kunnen vinden", zegt Jan Vanderhaeghe nog.