Gemeente wil twee nieuwe schoolgebouwen onder Kesselse kerktoren

De nieuwe schoolgebouwen bevinden zich ten zuiden van de kerk. Een kleinere blok aan de moestuinen (midden) wordt de nieuwe kleuterschool. De lagere school komt tussen de bossen te liggen (links midden).
RV De nieuwe schoolgebouwen bevinden zich ten zuiden van de kerk. Een kleinere blok aan de moestuinen (midden) wordt de nieuwe kleuterschool. De lagere school komt tussen de bossen te liggen (links midden).
De nieuwbouw van de gemeentelijke school Goezo! Kessel komt ten zuiden van de Sint-Lambertuskerk, tussen de Sint-Lambertusstraat, Berlaarsesteenweg en Lindekensbeek. De twee nieuwe gebouwen, een voor kleuters en een voor het lager, hebben een prijskaartje van 2.875.000 euro. Ze zouden in september 2021 openen.

De huidige schoolgebouwen van Goezo! Kessel hebben volgens het gemeentebestuur hun beste tijd achter de rug. “Bovendien zijn we geen eigenaar van de panden, maar huurder. Twee jaar geleden hebben we een studie laten opmaken om een antwoord te krijgen op de vraag: een nieuwbouw of een renovatie van de huidige gebouwen? De eerste optie bleek het interessantst te zijn”, zegt onderwijsschepen Griet Van Olmen (CD&V). 

Landschapspark

Via de Open Oproep, een selectieprocedure voor ontwerpers van publieke opdrachten, deden na een selectie drie architectenbureaus een voorstel. Daaruit is aaa-architectuuratelier ambiorix als winnaar uit de bus gekomen. “Het architectenbureau hield rekening met de natuurlijke omgeving en stelde twee schoolgebouwen voor. Het grote gebouw voor de lagere school verschuilt zich in het bos. Een tweede, kleiner gebouw, dat dienst zal doen als kleuterschool, nestelt zich naast de moestuinen. Daarmee slaan we meerdere vliegen in één klap. De school ligt niet alleen in een groene omgeving en is duurzaam en via verscheidene verbindingen veilig te bereiken, tegelijk krijgt Kessel-Dorp er een mooi landschapspark bij dat de poort is naar de beekvallei die eraan grenst”, vertelt de schepen.

Meer leerlingen

“Al bij de opmaak van het beeldkwaliteitsplan van de gemeente werd de heuvelrug tussen het dorp en de beekvallei aangeduid als geschikte locatie voor de bouw van de nieuwe school. De gronden die we nodig hebben, zijn nog wel geen gemeentelijke eigendom. Ze zijn in handen van de verhuurder van het huidige schoolgebouw. De eigenaar is op de hoogte van onze plannen en zodra we een schattingsverslag van de gronden hebben, laten we dit weten aan de eigenaar.” 

Over de prijs van de schoolgebouwen is er al wel meer duidelijkheid. “In het meerjarenplan is 2.875.000 euro uitgetrokken”, legt Van Olmen uit. “Daarvan zal 70 procent gesubsidieerd worden. Daarnaast rekenen we nog op een extra subsidie op basis van het leerlingenaantal van de school. Momenteel telt Goezo! Kessel 170 leerlingen, maar we vermoeden dat het aantal nog zal stijgen eens de nieuwe gebouwen zijn geopend", zegt Van Olmen.

“Het gaat hier om een visie. Deze zal dus de komende maanden nog worden omgevormd tot een concreet plan. In het voorjaar van 2020 denken we de aanbesteding te kunnen doen, om dan in de zomer van dat jaar met de bouw te starten. Een ruwe schatting, want alles hangt af van het verloop van de aanvragen en procedures. In september 2021 willen we de nieuwe school openen.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.