"Denk aan onze kinderen"

RAADSLID PLEIT VOOR VERBANNING ZWAAR VERKEER UIT CENTRUM

René van Goubergen (Open VLD) brengt geregeld zijn kleinkinderen naar school.
Aerts René van Goubergen (Open VLD) brengt geregeld zijn kleinkinderen naar school.
Raadslid René Van Goubergen (Open VLD) vraagt het gemeentebestuur om zwaar verkeer - boven zeven ton - te bannen uit het dorpscentrum. "De toename is vooral te wijten aan de kilometerheffing", zegt schepen van Mobiliteit Paul Laurijssen (CD&V).

"Toen ik mijn twee kleinkinderen te voet naar school bracht, zag ik een Nederlandse truck van 20 meter draaien aan de Albertkanaalstraat. Hij reed de achteruitkijkspiegel van een personenwagen aan diggelen."


"Drie keer in de week breng ik 's morgens rond 8.15 uur mijn twee kleutertjes te voet via het Kerkplein en het Vijfarmenkruispunt in het centrum van Nijlen naar school. We moeten vanaf het Kerkplein tot aan de school drie keer over een zebrapad. Aan de school staat gelukkig een opzichter. Op dat tijdstip heerst er een abnormale verkeersdrukte in het centrum. De ene vrachtwagen na de andere, waaronder meer en meer supertrucks uit het buitenland, die in het centrum van Nijlen niets te zoeken hebben", legt Van Goubergen uit.

Tachtig grote trucks

Hij deed zelf ook tellingen. "Ik telde vorige donderdagmorgen aan de kerk tussen 8.00 en 8.30 uur 80 grote trucks en bestelwagens. Fietsers zijn er haast niet te bespeuren omdat het er te gevaarlijk is. Gelukkig zijn er rond het centrum enkele goede fietsdoorsteken, maar toch moet een deel van de fietsers op weg naar school het centrum kruisen. Lange rijen voetgangertjes moeten van de kinderopvang naar school vergezeld worden van begeleidsters."


"Ondanks de aanwezigheid van één of twee politieagenten blijft het oversteken aan de verkeerslichten gevaarlijk. Daarbij komt dat het verkeer tijdens de spits moet aanschuiven", vertelt Van Goubergen.


"Open VLD doet daarom een oproep aan de schepen van Mobiliteit, de burgemeester, de voorzitter van de commissie Mobiliteit en aan allen die het dorpscentrum veiliger willen maken. Het gevaarlijke en erg vervuilende zwaar verkeer boven zeven ton moet verboden worden in ons dorpscentrum. 's Morgens van 8 tot 9 uur en in de namiddag van 16 tot 17 uur. De truckers moeten hun traject verleggen."


"We hebben hier twee gewestwegen, maar samen met het Vlaams Gewest en de gouverneur, moeten we prioriteit geven aan de veiligheid en gezondheid van onze kinderen", besluit Van Goubergen.

"Te wijten aan kilometerheffing"

Schepen van Mobiliteit Paul Laurijssen (CD&V) en burgemeester Paul Verbeeck (CD&V) vragen dringend maatregelen van de Vlaamse overheid om het zwaar verkeer uit het centrum van Nijlen te bannen.


"Wij willen zelf tellingen doen. De problemen zijn vooral te wijten aan de overbelaste Ring van Antwerpen. De truckers en automobilisten zoeken alternatieven en dat zijn de gemeenten Nijlen, Lier, Duffel en Sint-Katelijne Waver. Daar 'dondert' het verkeer richting Mechelen."


"De kilometerheffing maakt het nog erger. Wij kunnen aantonen dat het vrachtverkeer daardoor fel is toegenomen. Ze zoeken de goedkoopste uitweg. De Oosterweelverbinding zal een verbetering brengen, maar dat duurt nog even", besluit Laurijssen.