Wachten op nieuwe jeugd- en sporthal

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN NIEUWPOORT

Jongeren in het intussen gesloten jeugdhuis De Prieze.
Foto Proot Jongeren in het intussen gesloten jeugdhuis De Prieze.
Een evenementenzaal is er niet en jeugdhuis De Prieze in Nieuwpoort is momenteel gesloten. Maar volgens schepen van Sport en Jeugd Rik Lips (CD&V) zal de nieuwe jeugd- en sporthal, waarvoor de werken volgend jaar starten, de kentering teweegbrengen.

Het stadsbestuur heeft 15 miljoen euro ingepland voor de bouw van een nieuwe sporthal met jeugdcentrum. "Ondergronds komen 70 parkeerplaatsen. In de sporthal leggen we drie grote speelvelden aan", duidt Rik Lips. "In hetzelfde gebouw zullen we een open jeugdplek creëren met voldoende lokalen en plaats voor een jeugdcafé. Buiten plannen we een ruime speelzone, want ook de speelpleinwerking zullen we op die site organiseren. Het aantal plaatsen drijven we op naar 160. De werken starten volgend jaar en moeten tegen 2021 afgerond zijn. De sportdienst zal tijdelijk onderdak vinden in het zwembad. Bij het zwembad kunnen we een lokaal voor gevechtssporten en een dansruimte inrichten. Het is een droom om nadien een sporthumaniora op te richten. Ook een nieuwe tennisinfrastructuur zit in onderhandelingsfase. We zitten al acht jaar rond de tafel om dat te kunnen realiseren op de Bloso-site."


Arnel Lemaire (PRO) pleit voor een evenementenhal op de industriezone, waar fuiven, beurzen en recepties kunnen plaatsvinden. "Daar kunnen ook een jeugdhuis en -dienst komen." Daarbij zou een shuttledienst met elektrische bussen kunnen rijden. "Via een ondernemingsbalie kunnen we ondernemers begeleiden die een jeugdaanbod willen creëren", stelt Sabine Slembrouck (N-VA) voor. "De voordeelpas voor de jeugd om cultuur te ontdekken, willen we uitbreiden naar de sport. Zo zullen we meer jongeren aan het bewegen krijgen. De wisselwerking tussen de jongeren en de watersportverenigingen kan veel beter. We moeten onze ligging meer uitspelen door de jeugd de weg te tonen naar typische kustsporten. Samen met het hoger onderwijs onderzoeken we of er aan de kust een aanbod kan komen, zodat jongeren in de eigen streek blijven. Zo gaan we de braindrain tegen. Dat is een fenomeen waarmee de regio te kampen heeft. Een samenwerking met de andere kust- en buurgemeenten is zeker nodig." (GUS)