VIDEO. Sea Life Blankenberge laat 500ste zeehondje vrij in Nieuwpoortse jachthaven, Nona maakt meteen vriendjes

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Twee andere zeehonden wachtten hun nieuwe kameraad op.
GUS Twee andere zeehonden wachtten hun nieuwe kameraad op.
Nona, een grijs zeehondje van 6 maanden oud, heeft vrijdagmorgen haar vrijheid teruggekregen in de jachthaven van Nieuwpoort. Nona is het 500ste zeehondje dat Sea Life Blankenberge vrijliet, maar nog nooit werd er één vrijgelaten in Nieuwpoort. In de jachthaven zit nu een kolonie van liefst 14 zeehonden.

“Op 3 februari zaten we met de burgemeester samen in centrum Ysara in Nieuwpoort-Bad”, doet natuurgids en oud-brandweerman Luc David het verhaal. Hij kwam als eerste ter plaatse samen met zijn kameraad Dominique Vandenbohede. “Ik kreeg telefoon van een aangespoeld grijs zeehondje. Eens ter plaatse zetten we een perimeter rond het dier. De toevallige passanten hield ik op afstand tot het team van Sea Life kwam. Het zeehondje was gebeten en had een abces.” Nieuwpoort is al langer geliefd bij zeehonden. Ze zitten vooral in het natuurgebied De IJzermonding en op de slipway in de jachthaven. “Het is echter de eerste keer dat onze stad een zeehondje mag vrijlaten”, reageert burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). “Het is dan ook een bijzonder verhaal. Via Facebook lanceerden we een oproep om een naam te vinden. Een 800-tal reacties kregen we daarop en Nona behaalde de meeste stemmen. Toen we haar vrijlieten, kwamen al twee nieuwsgierige andere zeehonden piepen. Die dieren zijn ondertussen onze mascotte geworden. Toeristen komen erop af en wij spelen ze ook wel uit in onze communicatie. We wijzen er wel telkens op dat de zeehonden hier komen rusten en dat je ze dus niet te dicht mag benaderen. Er staan nadars en een infobord aan de slipway.”

Luc David en Dominique Vandenbohede waren er op 3 februari ook bij toen het dier strandde in Nieuwpoort.
GUS Luc David en Dominique Vandenbohede waren er op 3 februari ook bij toen het dier strandde in Nieuwpoort.

500ste zeehondje

Niet alleen voor Nieuwpoort was het uitzonderlijk, ook voor Sea Life zelf. “Normaal zetten we herstelde zeehonden terug op het strand in Blankenberge, waar ons centrum is gevestigd”, zegt hoofdverzorger Manu Potin. “Omdat Nieuwpoort het dier heeft geadopteerd en daarenboven ook nog een cheque van 1.000 euro heeft geschonken aan Sea Life wilden we graag een uitzondering maken voor Nona. Dat is trouwens net ons 500ste zeehondje dat we hebben verzorgd. Nog nooit hadden we een dier teruggezet in een jachthaven. We merken in ons centrum trouwens een stijging van het aantal zeehonden en dat is goed nieuws. Het betekent dat de wilde populatie toeneemt. Sinds december verzorgden we er veertien, waarvan er nu nog zeven in Sea Life verblijven. De meeste vonden we op het strand, maar ééntje in Nazareth tussen de schapen. Dat laatste was verdwaald en konden we vrij snel terug in de zee zetten.”

Het infobord bij de slipway.
GUS Het infobord bij de slipway.
Nieuwpoort schenkt 1.000 euro aan Sea Life
GUS Nieuwpoort schenkt 1.000 euro aan Sea Life
Zeehond Nona wordt vrijgelaten.
Communicatie Nieuwpoort Zeehond Nona wordt vrijgelaten.
Zeehond Nona wordt vrijgelaten.
Communicatie Nieuwpoort Zeehond Nona wordt vrijgelaten.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.