Pulsvissersboten niet langer welkom
aan Belgische kust

Minister kondigt strenge controles aan tegen techniek met stroomstoten

Nieuwpoort ontvangt minister Koen Van Den Heuvel naar aanleiding van verbod op pulsvisserij in een deel van de Noordzee.
GUS Nieuwpoort ontvangt minister Koen Van Den Heuvel naar aanleiding van verbod op pulsvisserij in een deel van de Noordzee.
Pulsvissen is voortaan verboden aan onze kust. Er werd al enkele keren actie gevoerd tegen de techniek, waarbij vissen met stroomstoten in het nauw worden gedreven. Het verbod geldt in de Belgische Noordzee tot ruim 22 kilometer ver van de kust. Vissers zijn tevreden, maar benadrukken dat het tot 5 jaar zal duren vooraleer het visbestand is hersteld. 

Er is een volledig verbod op de pulsvisserij in de Belgische twaalfmijlzone in de Noordzee. Ook Frankrijk voerde zo’n verbod in. Op Europees niveau zal het pas in juli 2021 in werking treden. “Pulsvisserij is een vistechniek waarbij platvissen zoals tong en schol met stroomstoten van de zeebodem worden verjaagd, waardoor ze in de netten zwemmen”, legt minister van Omgeving en Natuur Koen Van Den Heuvel (CD&V) uit. “Het zijn vooral de Nederlanders die met pulsvaartuigen onze zee leeghalen. Vorig jaar was het quotum voor tong 1.358 ton, maar de Belgische vissers haalden slechts 403 ton aan boord. Een gevolg van de pulsvisserij. Oneerlijke concurrentie, vandaar dat we het verbod al vroeger invoeren dan Europa. We zullen dit zeer streng controleren samen met de marine en de DAB-vloot. Het parket seponeert zo’n overtredingen niet.”

Vorig jaar was het quotum voor tong 1.358 ton, maar de Belgische vissers haalden slechts 403 ton aan boord. Een gevolg van de - voornamelijk Nederlandse - pulsvissersboten

Koen Van Den Heuvel (CD&V)

Zones

David Bral, sportvisser en lid van Sportvisserij Vlaanderen, die 15.000 leden overkoepelt, is opgelucht. “Als een pulsvaartuig is gepasseerd, moet je niet meer gaan vissen in dat stuk want je zal er niets meer vinden”, schetst hij het probleem. “Naast de te grote hoeveelheid tong die de Nederlanders opvissen verstoren ze ook de paaitijd. Het zal zeker vijf jaar duren vooraleer het visbestand is hersteld. Het verbod op de pulsvisserij is een stap in de goede richting maar het mag nog verder gaan. Zo zouden rustzones of eventueel reservaten in de Noordzee een pluspunt zijn. De visserij mag niet enkel gebaseerd zijn op geldgewin.”

Overlevingskansen

Wie nog tevreden is, is Nieuwpoorts schepen Kris Vandecasteele (CD&V). “Rond 2010 spotten we de eerste Nederlandse pulsvaartuigen in onze wateren. Sinds 2012 voeren we er actie tegen en nu is het eindelijk gelukt: we hebben de puls weggeduwd. Ik heb er vertrouwen in dat die vistechniek nu volledig aan banden gelegd zal worden. Geen achterpoortjes meer, maar wel een verhoogde kans dat onze vissers overleven.” Tot slot gelooft burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) in de toekomst van de vismijn. “De eerste drie maanden van dit jaar werd meer dan 63 ton vis verhandeld in Nieuwpoort. We blijven ons profileren als een nichemarkt met duurzaam gevangen zeevisproducten en lekkere garnalen.”

Nieuwpoorts schepen van Visserij Kris Vandecasteele.
GUS Nieuwpoorts schepen van Visserij Kris Vandecasteele.
Nieuwpoort ontvangt minister Koen Van Den Heuvel naar aanleiding van het verbod op pulsvisserij in een deel van de Noordzee. Gepensioneerde visser Daniël Moeyaert geeft hem een miniatuur van de Surcouf.
GUS Nieuwpoort ontvangt minister Koen Van Den Heuvel naar aanleiding van het verbod op pulsvisserij in een deel van de Noordzee. Gepensioneerde visser Daniël Moeyaert geeft hem een miniatuur van de Surcouf.
Nieuwpoort ontvangt minister Koen Van Den Heuvel naar aanleiding van het verbod op pulsvisserij in een deel van de Noordzee.
GUS Nieuwpoort ontvangt minister Koen Van Den Heuvel naar aanleiding van het verbod op pulsvisserij in een deel van de Noordzee.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.