Nieuwpoortenaar opgelicht door ‘koper’ via tweedehandssite

ANP XTRA
De politie Westkust stuurt een waarschuwing uit voor oplichting via internet en tweedehandssites nadat een 40-jarige man uit Nieuwpoort in de val liep. In de meeste gevallen is de oplichter de verkoper, maar hier ging het om de koper. 

“Het slachtoffer wilde een motorhelm verkopen en werd gecontacteerd door ene Willem Janssen, een valse naam. Die wenste de motorhelm te kopen aan de vraagprijs. De geïnteresseerde koper, de oplichter dus, beweerde echter dat hij in het verleden het slachtoffer was van oplichting. Daarom wilde hij naar eigen zeggen zeker zijn van de goede intenties van de verkoper", duidt Ine Deburchgraeve, woordvoerster van de politiezone Westkust. “Ter verificatie diende het slachtoffer op een link te klikken, 1 eurocent te betalen en twee codes in te geven via zijn bankkaartlezer. Daarna kreeg hij het bericht dat de verificatie naar de koper toe gelukt was. In werkelijkheid bemachtigde de oplichter op die manier de bankgegevens van het slachtoffer en maakte hij hem ongeveer 750 euro afhandig”, aldus Deburchgraeve. 

“Wij willen de mensen vragen om alert te zijn, nooit op onbekende links te klikken en zeker nooit gevoelige bankgegevens door te geven. Is het al te laat? Doe dan onmiddellijk aangifte bij de politie, verwittig uw bank en laat uw bankkaart blokkeren”, besluit de woordvoerster.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jonas Peulemans

    Ik heb altijd een twintigtal zoekertjes op 2dehands en krijg dagelijks berichten van oplichters. Ik heb ze meteen door vanaf het eerste bericht al. NIET opsturen zolang het geld niet op je rekening zichtbaar is door je eigen bank app te controleren of bij de bank zelf. Ook nooit links openen die je worden toegestuurd.

  • Petronela Bornasova

    Ik had dit onlangs ook voor met een "koper". Hij vertelde mij dat hij een link ging sturen en dat dit een verificatie eigen aan de website was. Dus ik ben het gaan opzoeken, eerst op de site zelf, maar vond daar niets , daarna op internet en daar stond op dat dit inderdaad oplichting was. Heb tegen de koper gezegd dat ik op geen link zou klikken, hij probeerde mij nog te overuigen, maar gaf uiteindelijk op. Op dezelfde dag heeft hij mij tot 4 maal benaderd onder een andere naam...

  • paul dene

    Een tip, voor zowel koper als verkoper: kijk voor je antwoord op een reactie eerst naar het profiel van de andere partij. Heeft deze slechte beoordelingen, of werd diens account nog maar zeer recent aangemaakt, reageer dan niet. Zo kun je een heleboel miserie voorkomen.