Nieuwpoort koopt mobiele camera aan om sluikstorters te pakken die afvaleilanden kapotmaken

Op de foto het eiland in de Genklaan in Nieuwpoort.
GUS Op de foto het eiland in de Genklaan in Nieuwpoort.
Regelmatig breken sluikstorters in Nieuwpoort de schuif van de ondergrondse betaalcontainers af, zodat ze er gratis hun afval kunnen in doen. Om dat probleem op te lossen koopt het stadsbestuur een mobiele camera aan. Wie betrapt wordt, zal de schade moeten betalen en krijgt er een GAS-boete bovenop.

“Tientallen keren per jaar stellen we vast dat de schuif van de betaalcontainer op één van de twintig afvaleilanden in ons stad is opengebroken. De kosten om dat te herstellen lopen telkens op tot 500 euro”, schetst milieuschepen Kris Vandecasteele (CD&V). “Daarom kopen we een mobiele camera van 8.000 euro aan die we verborgen zullen opstellen bij één van onze afvaleilanden. Binnen een paar maanden zal die actief zijn. Aan de invalswegen maken we bekend dat we filmen, maar bij de containers zelf zal je niet zien of je al dan niet in beeld komt. Dat verrassingseffect is nodig willen we sluikstorters op heterdaad betrappen. In de camera’s zit een bewegingssensor zodat we gemakkelijk de dader kunnen detecteren. Eén van onze vier GAS-ambtenaren zal de beelden bekijken. Wie we betrappen, krijgt de factuur voor de herstelkosten aan de container en ook een GAS-boete die kan oplopen tot 250 euro.” De gemeenteraad van Nieuwpoort keurde de aankoop van de mobiele camera unaniem goed.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.