Muziek op achtergrond van oorlog

PRILLE DERTIGERS PLANNEN IN OKTOBER ARTISTIEK PROJECT ROND WO I IN OLV-KERK

PVBN
De professionele muzikanten uit Nieuwpoort Aäron Blomme (29) en Joris Devos (31), leggen de laatste hand aan het artistieke project 'Remembrance through Music & Emotions' dat ze halfweg oktober opvoeren in de OLV-kerk in Nieuwpoort.

'Remembrance through Music & Emotions' is een artistiek project van muzikanten Aäron Blomme en Joris Devos, waarbij ze zelf gecomponeerde muziek combineren met authentiek beeldmateriaal over de Eerste Wereldoorlog en ook met nieuw werk van Belgische en internationale kunstenaars. Lokale woordkunstenaars Toon Hillewaere en Louisa Goetgebeur zorgen voor de poëtische noot. "We zijn opgegroeid in Nieuwpoort waar de relicten nog duidelijk verwijzen naar de Eerste Wereldoorlog. We wilden een project met een boodschap", verduidelijkt Aäron. "We zijn bezig met het componeren met een gevoelig en filmisch getint muziekwerk dat ongeveer een uur zal duren en waarop beelden geprojecteerd zullen worden. Als er interesse is, zullen we dat werk zeker op cd uitbrengen en er eventueel mee rondtoeren." Aäron is violist en Joris pianist en voor het project krijgen ze hulp van nog een handvol lokale muzikanten. "Bijzonder is dat ik zal spelen op een viool die in december 1915 werd gebouwd door Emile Remis. Het is de enige bespeelbare viool uit die periode. Er zal ook een klok uit 1913 te horen zijn. We zoeken nog unieke instrumenten en artefacten met een link naar WOI. Ik denk maar aan muziekdozen en draaiorgels. Die zullen we tentoonstellen." Het project is gepland op 17, 18 en 19 oktober in de OLV-kerk.

Druk weekend

Dan wordt het trouwens een druk weekend in Nieuwpoort, bevestigt cultuurschepen Geert Vanden Broucke (CD&V). "We geven op dat ogenblik het startschot van de oorlogsherdenking. Zo is het Lichtfront dan gepland waarbij 8.750 fakkeldragers de frontlijn in de Westhoek zullen doen oplichten. Iemand van de Koninklijke familie, vermoedelijk kroonprinses Elisabeth, zal met een druk op de knop alle namen van Belgische gesneuvelden laten verschijnen bij het sluizencomplex waar we in dat weekend ook het nieuwe bezoekerscentum Westfront zullen openen. Er staan dit jaar al dertig activiteiten rond de Eerste Wereldoorlog op onze kalender."


'Remembrance through Music en Emotions' is het eerste project van de vzw Ears2c die Aäron en Joris hebben opgericht en waarmee ze nog initiatieven willen nemen. "We willen met de vzw een nationaal en internationaal podium bieden aan artistiek talent in verschillende kunsttakken." Voor zijn project in de OLV-kerk krijgen Aäron en Joris steun van het stadsbestuur van Nieuwpoort en van de Rotaryclubs die actief zijn in de regio Westkust en Westhoek. Info: www.ears2c.be.