Man riskeert 3 jaar cel voor cannabisplantage in industriepark: “Moest enkel plantjes onderhouden en ken opdrachtgevers niet”

In de cannabisplantage in Nieuwpoort werden 1.000 plantjes aangeroffen.
Foto Parket Veurne In de cannabisplantage in Nieuwpoort werden 1.000 plantjes aangeroffen.
Een Nederlander riskeert 3 jaar gevangenisstraf voor het opzetten van een cannabisplantage in Nieuwpoort, het aftappen van elektriciteit en gas en het deel uitmaken van een criminele bende. De politie rolde de cannabisplantage met duizend planten bij de Toevluchtweg op in december 2017. Beklaagde Radi E. H. was er aanwezig en werd gearresteerd. Maar de speurders konden geen namen van opdrachtgevers en handlangers lospeuteren.

De politie viel begin december 2017 binnen in een loods in het industriepark van Nieuwpoort na vermoedens over een cannabisplantage. Duizend planten, maar niemand aanwezig. De eigenaar verhuurde de loodsen was zich van geen kwaad bewust. Twee dagen lang werd de loods geobserveerd, tot Nederlander Radi E. H. kwam aangereden. De man werd aangehouden. Volgens het openbaar ministerie, dat 3 jaar cel eiste voor zijn betrokkenheid, weigerde de man steevast om namen van opdrachtgevers en handlangers door te geven. Het onderzoek raakte weinig verder, dus werd de verdachte als enige naar de correctionele rechtbank doorverwezen.

“Mijn cliënt is slechts een kleine speler in dit verhaal. Hij werd aangesproken op café en zou 5.000 euro krijgen om de planten te verzorgen en onderhouden. Dat klonk als muziek in de oren want hij zat op een berg schulden en wilde zijn familie helpen. Hij geeft dus zijn betrokkenheid toe, maar zijn rol was er beperkt”, sprak zijn advocaat dinsdagmorgen op de rechtbank in Veurne. Op het proces bleef de beklaagde beweren dat hij de namen van de opdrachtgevers niet kent en de afspraken anoniem gebeurden. De procureur merkte fijntjes op dat de man de simkaart van zijn gsm wel stuk had gemaakt om de speurders geen info te verstekken. “Bovendien reed hij met zijn eigen auto telkens tot in Oostkamp om vervolgens met een huurwagen tot in Nieuwpoort te komen. Zo onschuldig zal het allemaal wel niet zijn. Het is overduidelijk dat deze man deel uitmaakt van een georganiseerde criminele bende”, sprak de procureur. 

Doordat er gas en elektriciteit werd afgetapt voordat die de tellers bereikte, stelde nutsmaatschappij Gaselwest zich burgerlijke partij. Ook de verhuurder van de loods, die zich van geen kwaad bewust was, vroeg een schadevergoeding. De beklaagde zal er allicht alleen voor moeten opdraaien, maar heeft dat mogelijks aan zichzelf te danken. Vonnis op 11 juni.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.